Mutad av Nord Stream?

Det ryska konsortiet Nord Streams frikostighet gentemot Gotlands kommun har varit mycket ovanlig och extraordinär. Det tycker en gotlänning som nu anmält Gotlands kommun till riksenheten mot korruption, med misstanke om att det som kommunen tagit emot kan vara mutor.

Foto: Tobias Wallström

Gotland2007-09-06 04:00
Anmälaren vill att riksenheten mot korruption påbörjar en förundersökning för att se om de ekonomiska bidrag som Nord Stream vill ge är mutor.
I brevet till enheten påpekas att Nord Stream varit ovanligt frikostigt vid de informationsmöten som hållits tillsammans med kommunen. Under Almedalsveckan fanns Nord Stream på plats med en utställning, man höll två mingelarrangemang och två frukostseminarier, samt deltog i Östersjökommissionens seminarium.

Forskningsstöd
I Visby berättade Nord Stream bland annat att man kommer att ge ekonomiskt stöd till en marinarkeologisk undersökning utanför Gotland, samt stödja ett treårigt forskningsprojekt mellan Högskolan på Gotland och Institutet för tillämpad ekologi i Rostock om Östersjömiljön. Enligt uppgift är stödet till den marinarkeologiska undersökningen 3,2 miljoner kronor (350000 euro), medan Östersjöprojektet får 9,3 miljoner kronor (1 miljon euro).
Nord Stream presenterade även planerna på att vara med och rusta upp hamnen i Slite för att använda den när arbetet med att lägga ut gasledning pågår.

Manipulerar kommunen
- För en utomstående ger det hela intryck av att Gazprom genom sitt dotterföretag Nord Streams agerande på ett otillbörligt sätt kan ha manipulerat Gotlands kommun till förhastade och ogenomtänkta beslut, står det i brevet till riksenheten mot korruption.
Riksenheten mot korruption handlägger samtliga brottsmisstankar om muta och bestickning i landet. På enheten arbetar fem specialiståklagare, två ekorevisorer samt två ekonomer. Chef för enheten är överåklagare Christer van der Kwast.
Per Leino
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om