Många blir faktiskt snyggare så här, förklarar konstnären och upphovsmannen bakom idén, Zigge Holmgren i Visby, som sedan tidigare bland annat arbetar med att skapa nya porträtt i klassiska förlagor. Post-art är ett sätt att ge sig själv en identitet som sin idol eller som en historisk person.
DNA-art är dock inte ett sätt att skapa en grafisk illusion, här handlar det om den absoluta verkligheten. Porträttet på ditt DNA är unikt och många kommer nog att tycka att det är både vackert och dekorativt.

Genetiskt fingeravtryck
Med lite fantasi kan man se sig själv likt en sky-line över någon världsmetropol, det visuella uttrycket kan tolkas på många sätt.
Zigge Holmgren har under många år slitit med frågan - vad är konst? Får konst vara dekorativ? Måste man känna igen sig? Och så vidare.
Han upplever att han själv, likt många andra konstnärer, problematiserar konstbegreppet och tacklat verkligheten från sidan eller bakifrån. Och det var här idén föddes, att ta tillvara de personliga egenheterna, det DNA som är varje enskild individs streckkod - varje persons genetiska fingeravtryck.
- Svårigheterna har varit att skapa det förtroende som krävs mellan beställaren, konstnären och det labb som anlitas, att bilderna inte kan hamna i ett register eller att det går att spåra sjukdomar eller annat i bilderna, berättar Zigge Holmgren.
Nu, när alla dessa bitar fallit på plats, är han redo att lansera sin idé och den hemsida där beställningen kan göras.

Bilden renodlas
När man beställer ett porträtt på sitt DNA får man hemskickat ett litet kit med ett provrör där man samlar sin egen saliv. Provröret postas till labbet som sedan skickar en svart-vit råkopia till Zigge Holmgren. I sin dator renodlar han bilden, som görs så likt originalet det är möjligt, och ger den de färger som beställaren vill ha.
Den färdiga bilden levereras sedan till beställaren bakom konstglas, på en målarduk eller som väggtapet.
- Att ha sig själv som väggdekoration har hög ballhetsfaktor, tror Zigge Holmgren.
- Eller varför inte hela familjen, att bygga ett släktträd och se likheten mellan barnen och deras föräldrar.