Det finns de som säger att allt som sägs på norska låter som ett stort skämt. Och med tanke på att det är det svenska språkets egen "norska" som är den dominerande dialekten i David Liljemarks mastodontverk "Boltzius" så ligger det nära till hands att slå fast att detta påstående gäller även värmländskan.
Att läsa denna tecknade dokumentär om den värmländske prästen och botgöraren Fredrik August Boltzius är en syssla med ett oerhört högt underhållningsvärde - om detta sedan är på grund av, eller möjligen tack vare, undertecknades värmländska påbrå låter vi vara osagt.

Botar sjuka
På pricksäker värmländska får vi hur som helst följa prästen Fredrik August Boltzius, en osentimental och råbarkad värmlänning, som botar sjuka med hjälp av böner och av tron på gud.
Halta och lytta, blinda och spetälska vallfärdar till denne osympatiske man som tillskriver gud allt gott och som menar att har man tron får man också hälsan. "Först kômmer troa, sen kômmer hälsa", som han säger.
Karlstadsonen David Liljemark är själv ättling till den omskrivne Fredrik August Boltzius (1836-1910), och han har gjort en diger släktforskning inför sammanställandet av de 100 sidorna med en tecknad berättelse om sin farmors farbror.
Men, den som tror att dessa 100 sidor är allt man får har alldeles fel. Förutom de sju kapitlen i serieform finns i boken också ytterligare 260 (!) sidor av noter, hänvisningar, kommentarer och en välfylld källförteckning, något som ger extra tyngd och dignitet åt detta udda seriealbum.

Utmärkt läsning
För dem som gillar serier och dialekter i allmänhet - eller serier och värmländskan i synnerhet - är David Liljemarks "Boltzius" alldeles utmärkt läsning."Han ä inte stôlligere än di fläste uttåv ôss, han ä en värmlänning sôm vi alle", slås det fast i boken.
Det kanske får gälla såväl författaren som hans verklighetsbaserade romanfigur. Bra är det i alla fall.