Det är femte året som en panel med musiker under namnet Manifest on Tour åker runt bland svenska städer för att hjälpa unga artister som vill satsa. Det är första gången de kommer till Visby. Här kommer fem band och artister få möjlighet att visa upp sig och att få karriärtips.

– Folk har fått söka och då fått välja två städer. Vi fick in ungefär 15 ansökningar till Visby och så har vi valt ut de här, säger musikern Bo Ahlbertz som sitter i panelen som representant för Musikerförbundet.

De fem som deltar i Visby är: Leading Light, Oak Brigade, Lee Gotvik, Clara Klingenström och Esse Quam Videri – ett Örebroband med en trummis från Klintehamn.

Artikelbild

| Oak Brigade är ett av de gotländska band som får delta i Manifest on Tour.

– Det är till för de som vill vidare, kommenterar Bo Ahlbertz valet av artister.

Han förklarar att panelen består av representanter från Sensus, SOM (svenska oberoende musiker), Musikerförbundet och SAMI och de vill att artisterna ska kunna och vilja ta åt sig av kritik och tips.

– Vi förutsätter att de verkligen vill veta. Det blir inget gulligull, säger han.

Under kvällen kommer artisterna få chans att ställa frågor till panelen och de kommer få spela sin musik, som sedan bedöms. I slutet av kvällen väljs en av artisterna ut för att gå till final. Vinnaren i finalen kommer sen få öppna Manifestgalan på Nalen i Stockholm. Förutom Bo Ahlbertz sitter, bland andra, Merit Hemmingson i panelen.