Annonssamarbete med Gotlands Åkericentral

Vårkänslor och enorm bredd hos Gotlands Åkericentral

Vad gör ni egentligen på Gotlands Åkericentral? Det är en enkel fråga som medarbetare på Gotlands Åkericentral ofta får. Svaret är dock inte lika lätt att förmedla. På företaget finns nämligen en enorm bredd.

Patrik Andersson och Stellan Jakobsson är varken rädda för att jobba på hög höjd eller hugga in där det behövs.

Patrik Andersson och Stellan Jakobsson är varken rädda för att jobba på hög höjd eller hugga in där det behövs.

Foto: Content Studio, NTM Media

Native2024-03-20 06:00
Detta är ett annonssamarbete.

Huvuduppdraget är som namnet antyder att sköta olika typer av transporter. Via Åkericentralen sker en stor mängd förflyttning av gods varje dag, året om. Dels på ön men även till och från fastlandet. Det finns nog inte många platser på Gotland där Åkericentralen inte varit. Dock finns det så mycket mer att berätta om företaget.

När vårens första solstrålar nuddar marken och temperaturen börjar stiga vill många plantera och fixa i sina trädgårdar. För Gotlands Åkericentral är det ett tydligt vårtecken när företag och privatpersoner strömmar in och vill få tag på bra planteringsjord. Tack vare ett nära samarbete med Hasselfors Garden kan man leverera kvalitetsjord till odlingssugna gotlänningar. Ronnie Smittsarve är affärsområdeschef för bygg- och anläggning inom företaget. Något han brinner lite extra för är just jord, speciellt sådan av bra kvalitet.

undefined
Ronnie Smittsarve brinner för jord av bra kvalitet som är rotogräsfri.

– Vi är en producerande återförsäljare för Hasselfors Garden. Med ren rotogräsfri jord spar man en massa arbete med att rensa ogräs. Rätt jord från början leder till mindre skötsel. Vi är ensamma på Gotland om detta och vi har planteringsjord för alla ändamål, berättar Ronnie.

Den gotländska jorden blandas av lera, torv, sand och egen kompost. Varje ingrediens är noga utvald och ren, vilket gör att risken för ogräs minimeras.

undefined
Den rena jorden levereras i storsäckar som väger 600 kilo.

Ett helt annat vårtecken som märks av på företaget är när det börjar bli dags att lägga asfalt. I Bro finns numera Gotlands Åkericentrals asfaltsverk som flyttades från Hejdeby för runt två år sedan. Ett projekt som ungefär tog ett år av planering, logistik och hårt arbete. Detta är säkerligen en av de största industriella flyttarna på ön. Efter intrimning och fix under 2022 var produktionen igång i full skala i Bro förra året. Nu är en ny asfaltssäsong i sin linda.

undefined
Patrik Andersson och Stellan Jakobsson är varken rädda för att jobba på hög höjd eller hugga in där det behövs.

Stellan Jakobsson har varit med i över 20 år och har koll på allt som rör asfaltsproduktionen. Tillsammans med kollegan Patrik Andersson är han ansvarig för verket. Under april brukar asfaltsproduktionen starta för att hålla på ungefär fram till jul. Mycket styrs av vädrets makter eftersom det gärna får vara över fem grader i marken när man skall lägga asfalt.

Stellan förklarar att först bryts stenen för att sedan krossas och sorteras i olika storlekar. Sedan blandas stenen med bindemedel för att slutligen bli till asfalt. Stenen kommer direkt från täkten intill vilket är ett plus.

– Att vi har ett eget krossverk och kan använda nykrossad torr sten är en stor fördel. Det gör att det går åt mindre energi, säger Stellan.

undefined
Från asfaltsverkets topp har man en fin utsikt över bygden.

Förutom ilastning av sten till krossen som sker med lastmaskin är resten av processen helt automatiserad. Så länge allt fungerar som det skall sköts allt från ett kontrollrum via en datorskärm. Däremot måste maskiner underhållas och lagas, något som Stellan och Patrik har stor erfarenhet av. De senaste åren har det mesta alltså digitaliserats och nu står asfaltsverket inför en annan stor omställning. Inom några år skall hela anläggningen drivas fossilfritt.

Från verkets högsta punkt har man en milsvid utsikt över omgivningen. Höjden är dock inte något som bekommer de två rutinerade herrarna.

– Ska man jobba här får man inte ha höjdskräck, skrattar Stellan och lutar sig vant mot räcket 26 meter från marken.

Som sagt är det mycket som händer på Gotlands Åkericentral och här finns det gott om vårtecken.

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister.