Annonssamarbete med Landshypotek Bank

Landshypotek bank växer och stärker den lokala närvaron

Landshypotek Bank bidrar till ett rikare liv i hela landet. På Gotland är intresset stort för att leva och verka på landsbygden, och därför har banken nu stärkt närvaron i Visby med två nya medarbetare.

Petra Gillerfors är utbildad agronomekonom och har drivit lantbruk tillsammans med sin man i 20 år, nu kliver hon in i bankvärlden för första gången.

Petra Gillerfors är utbildad agronomekonom och har drivit lantbruk tillsammans med sin man i 20 år, nu kliver hon in i bankvärlden för första gången.

Foto: NTM Media, Content Studio

Native2024-04-05 05:06
Detta är ett annonssamarbete.

Runt det rustika bordet, som varit med sedan 1861 då den lokala hypoteksföreningen bildades, har hela personalstyrkan i Visby samlats. Landshypotek Bank är en av Sveriges tio största banker och erbjuder lån till lantbrukare och husägare och sparande till alla. Hela kontoret på Gotland är särskilt fokuserat på lantbruket och alla här har ett brinnande intresse för både lantbruk och siffror.

– Vi har alla kunskap och kännedom om lantbruket på Gotland. Vi är fokuserade i vår bankverksamhet, med lån och sparande och har stor förståelse för lantbrukets variationer, utmaningar och möjligheter, säger Stefan Pettersson, kundansvarig och den som har arbetat på banken längst på Gotland. 

På Gotland startades banken i lokalerna vid Donners plats där Strandhäxan numera huserar. På Kopparviksgatan i Visby har Landshypotek nu haft sitt kontor i sju år, och innan dess låg kontoret på Öster. 

undefined
Stefan Pettersson är kundansvarig på Landshypotek och den som arbetat på kontoret längst.

– Vi har väldigt hög marknadsandel på Gotland, 60 % av det gotländska lantbruket har kontakt med oss. Därför är vi välkända bland de som driver aktivt lantbruk på sina gårdar. Viktigt att komma ihåg är att vi också är för de som bor på gård eller i hus, och vill ha en bank som förstår, berättar Stefan.

På Gotland finns det en stor andel lantbruksföretag, vilket gör att närvaron och förståelse för den lokala marknaden är viktig. Banken finns alltid nära kunderna, både digitalt och genom den lokala närvaron som nu stärks ytterligare då banken rekryterat två nya personer till kontoret i Visby.

– Det stora intresset för oss och de finansieringslösningar vi erbjuder gör att vi nu behöver bli fler i teamet här på plats, berättar Stefan. 

På kontoret i Visby arbetar Stefan tillsammans med Gertrud Lytholm, Per-Anders Carlsson och dem nya medarbetarna som nyligen anställts är Linn Alvelund och Petra Gillerfors. Båda med erfarenhet av lantbruk och ekonomi. 

undefined
Linn Alvelund är en av de nya medarbetarna på Visbykontoret. Hon kommer från Småland, men flyttade till Gotland när hon träffade en gotländsk bonde.

– Jag är uppvuxen på en gård i Smålands djupa skogar, hittade mig en gotländsk bonde och hamnade här. Jag har jobbat på bank innan och har lantbruksintresse, så jag tänkte att det här jobbet hade varit helt perfekt. Nu trivs jag jättebra, säger Linn. 

När kan kunderna vända sig till dig? 

– Jag sitter i en grupp där vi har kontakt med kunder med mindre lantbruksfastigheter över hela Sverige. Kunden skickar in en digital ansökan om att de vill köpa en gård eller skog och jag hjälper dem med hela processen, säger Linn.

undefined
Petra Gillerfors är utbildad agronomekonom och har drivit lantbruk tillsammans med sin man i 20 år, nu kliver hon in i bankvärlden för första gången.

Petra Gillerfors arbetar mer riktat till de gotländska lantbrukarna som driver en större produktion på gården. 

– Jag arbetar med kunder på större gårdar där man lever på gårdens produktion. 

Upplever ni att det finns ett större intresse för att kontakta banken? 

– Ja, vi märker att det finns hög efterfrågan och det är viktigt för oss att finnas nära kunden. Som längst är vi ett samtal bort, säger Petra Gillerfors

– Vi arbetar ofta med stora produktionslantbruk, och har stor förståelse för vad det innebär. Förtroendet och kunskapen blir helt avgörande för oss som bank. Vilket vi ser möjliggörs genom att vara nära kunderna, säger Per-Anders Carlsson, kundansvarig. 

undefined
Gertrud Lytholm, Linn Alvelund och Petra Gillerfors är samlade vid bordet som funnits med sedan Hypoteksföreningens start.

Den som belånar sin jord- eller skogsbruksfastighet hos Landshypotek blir medlem i Landshypotek Ekonomisk Förening och därmed ägare av banken. Den minsta insatsen är 500 kronor och man har möjlighet att investera ytterligare upp till motsvarande 4% av sitt lånebelopp.

– Du blir medlem i Landshypotek Ekonomisk Förening som äger banken och får på så sätt ta del av bankens vinst i samband med utdelning. Alla våra låntagare av jordbruksfastigheter är medlemmar och det är det som gör att vi sticker ut som bank. Ingen annan svensk bank ägs av svenska lantbrukare, säger Stefan. 

undefined
Samma år som Landshypotek bildades, kom mazarinen till Sverige. Därför är det tradition vid större sammanträden och kundmöten att banken bjuder på kaffe med en mazarin. Och det ska vara en helt vanlig traditionell mazarin.

Landshypotek Bank vänder sig inte bara till lantbrukare, sedan 2017 erbjuder de också bolån för villa eller fritidshus där du kan låna upp till 75% av husets värde. Banken är också till för dig som vill spara. Här kan du öppna ett sparkonto med fria uttag, inga avgifter, ingen bindningstid och med ränta från första kronan. Alla sparkonton hos Landshypotek Bank omfattas av den statliga insättningsgarantin*.

– Vi är mer än en lantbrukarbank. Sparandet är för alla, och det har blivit ett stort lyft med att vi ger bra ränta för ett sparkonto. Vi vill gärna nå alla som bor på landet och här finns det möjligheter, även om man inte är en aktiv lantbrukare, säger Stefan Pettersson.

Här kan du kontakta Landshypotek Bank Gotland.

Historia Landshypotek bank 

1836: Den första landshypoteksföreningen bildades i Skåne på initiativ av professor Carl Adolph Agardh.

1861: Sveriges Allmänna Hypoteksbank grundas för att underlätta upplåningen till landshypoteksföreningarna.

1961: Regleringarna på kreditmarknaden lättar och Sveriges Allmänna Hypoteksbank får möjlighet att ge ut obligationer.

1970: Landshypoteksföreningarna får möjlighet att förmedla lån upp till 75 procent av fastighetsvärderingen.

1986: Obligationsmarknaden avregleras och obligationer med kortare löptid introduceras. Avregleringen innebär bland annat ökad konkurrens.

1995: Landshypotek AB bildas och de tio Landshypoteksföreningarna slås samman till en ekonomisk förening. Del av rörelseresultatet går varje år tillbaka till medlemmarna.

2013: Landshypotek blir bank. Namnet Landshypotek Bank AB (publ) registreras. 

2014: Det nya varumärket och Landshypotek Bank lanseras. Banken öppnar upp för sparande från allmänheten.

2017: Landshypotek Bank blir bolånebank och erbjuder nu även bolån till hus.

2018: Landshypotek Bank ger ut den första gröna säkerställda obligationen utgiven i svenska kronor som bygger på finansiering av det svenska hållbara skogsbruket.

*Information om statlig insättningsgaranti

Kontot omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Varje kontohavare har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i Landshypotek Bank med ett belopp om högst 1 050 000 kronor. Utöver detta belopp kan kontohavare enligt lag under vissa förutsättningar få ersättning för vissa insättningar som hänförs till särskilt angivna händelser, t ex försäljning av privatbostad, med högst 5 miljoner kronor. Riksgälden betalar ut ersättningen inom 7 arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in. För mer information se insattningsgarantin.se

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister.