Annonssamarbete med Coop

"Slite har fått ett rejält uppsving"

Mattias Andersson skapar ordning och reda på Graiphyllan.

Mattias Andersson skapar ordning och reda på Graiphyllan.

Foto: Coop Site

Native2024-04-02 08:30
Detta är ett annonssamarbete.

Att rekrytera rätt är en stor utmaning. Att dessutom få tag på bra personal inför en relativt kort högsäsong kan vara ännu svårare. Det är dock inget som gäller för Coop Slite.

– Många säsongsanställda kommer tillbaka och det måste vara ett gott betyg för butiken. Dem trivs och tycker det är kul. Det är bra stämning i gruppen, konstaterar butikschefen Mattias Andersson.

Inför stundande sommarsäsong har intresset för att jobba på Coop Slite varit stort.

– I år har det varit jättemånga sökande, säger Mattias stolt.

Det finns till och med folk som tar tjänstledigt från sina ordinarie jobb för att kunna spendera sommaren på Coop Slite. Självklart är det en hel del gotlänningar som återkommer, men även sommargotlänningar från andra delar av Sverige och till och med en person som är bosatt i Italien.

– Det är kul när det kommer in extrapersonal på sommaren som bidrar med nya idéer och energi, säger Mattias.

Från midsommar och framåt är det fullt tryck i butiken.

– Sommarungdomarna får jobba hårt. Dom får aldrig känna på vardagslunken som vi andra gör resten av året, säger Mattias och ler.

undefined
Nygrillad kyckling är en favorit för många berättar Maria Hansson.

Förutom ett sabbatsår i USA har Mattias Andersson jobbat inom Coop i hela sitt liv. Han började sommarjobba i Slitebutiken redan 1988 och har sedan dess varit företaget trogen. Efter gästspel i några andra Coop-butiker är han sedan sju år tillbaka som butikschef i samma butik där han började sin karriär.

– Jag är i princip född här, skrattar Mattias.

Med sin långa erfarenhet kan han också se hur yrket har förändrats under åren.

– Det krävs mer nu av en anställd än tidigare. Man måste vara mer allround. Alla måste kunna allt.

undefined
Tillsammans har Mattias Andersson och Maria Hansson hela 77 års erfarenhet av arbete på Coop.

Även själva butiken har förändrats och 2020 renoverades hela lokalen. En ljusare och fräschare butik blev resultatet. Mattias har också sett hur Slite har utvecklats under åren.

– Slite har fått ett rejält uppsving och har gått från att bara vara en industriort till att bli en riktig semesterpärla, konstaterar Mattias.

Förutom en hel hylla med gotländska godsaker hittar man även superlokala produkter i butiken, bl.a. honung från Boge. Det finns även en vägg med souvenirer från ortens stolthet när det gäller idrott, nämligen IK Graip. Därmed är man säkerligen Sveriges enda butik med en Graiphylla. Intresset för föreningen är stort i Slite vilket även märks i butiken.

– Det är viktigt att ungdomar har sysselsättning. Det är bättre att dom springer av sig än att dom kastar blomkrukor på nätterna, funderar han.

undefined
Maria Hansson ser till att doften av butiksbakade kakor och bullar sprider sig i lokalen.

En annan som varit på Coop länge är Maria Hansson. Hon gör sitt 41:a år inom företaget.

– Jag har alltid trivts och har aldrig ens funderat på att byta jobb, berättar hon.

Det hon uppskattar mest är mötet med kunderna och sina arbetskamrater. Hon är väl medveten om butikens betydelse för Slite med omnejd:

– Det är en träffpunkt och många kommer och handlar varje dag. Landsbygden behöver service. Att vi till exempel har paketutlämning betyder mycket, men även det sociala är viktigt, avslutar Maria.

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister.