Gotlandsbåten meddelade under tisdagen att det inte blir någon trafik under 2017. Carin Sjöberg, ordförande för Gotlands förenade besöksnäring, säger att de förstått att GB hade tufft att hitta finansiärer.

– Jag nåddes nyss av nyheten och är lite tagen av beskedet. Men vi har förstått och uppfattat att det varit tufft att hitta finansiärer. Vi hade ändå hoppats på att de kunde köra under nästa år, för Gotlands del är det inte bra att vi inte kan ha fler operatörer. Konkurrens är något som är positivt i slutändan, säger Carin Sjöberg.

LÄS MER: Gotlandsbåten ställer in trafiken

Hon säger att Gotlandsbåten på ett starkt sätt bidragit till Gotlands fina utveckling under sommaren 2016.

– Vi ser att det påverkat trafiken och antalet besökare positivt den här sommaren, säger Carin Sjöberg.

Vad kommer det betyda för besöksnäringen att man tappar Gotlandsbåten?

– En grundförutsättning för att kunna skapa tillväxt är att på flera olika sätt kunna ta sig till Gotland. Jag vet faktiskt inte vad det kommer betyda för Gotlands del i dagsläget, säger hon.

Hur viktigt är det att det är billigt att resa till Gotland?

– Det finns säkert olika tankar och strategier kring det. Priset är någon slags tillgång och efterfrågan, samtidigt ska det vara möjligt för så många som möjligt att åka till Gotland. Men jag vill inte uttala mig om just det här låga priset behövde vara så lågt eller inte, säger Carin Sjöberg.

Är det här är en mörk dag för besöksnäringen?

– Det är i alla fall en gråmulen dag. Det är tråkigt att det inte lyckades och man tänker på dem som lagt ned all tid på det här, säger Carin Sjöberg.

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.