2016 visade statistik från Tillväxtverket att antalet övernattningar passerade miljongränsen – för första gången. Många vittnade om ett högt tryck och restauranger, hotell och stugbyar visade fina siffror. Besöksnäringen på Gotland beskrev 2016 som ett rekordår. Frågan är hur 2017 ser ut att bli?

– Det är lite tidigt att avgöra. Våra anläggningar är fullbokade men så är det alltid så här års. Det börjar med Island Games och sen vecka 27, 28 och 29 är det högt tryck. Men vecka 31, 32 och 33 kan vi kanske se en skillnad, säger Victoria Berge som äger flera hotellanläggningar.

– Det är samma läge som förra året. Jag tror vi kommer få lika många boende som i fjol, kanske ännu fler, säger Sanna Kleven, vd på Clarion Hotel Wisby.

Gotlandsresors vd, Carina Hammander skriver så här i ett mejl:

– För båda våra anläggningar ser vi en ökning med ungefär 10 procent gästnätter avseende första halvåret, i jämförelse med föregående år. För juli och augusti ser bokningsläget ungefär ut som förra året, vilket är väldigt glädjande, då vi jämför oss med ett extremt bra år beläggningsmässigt.

En av anledningarna till att 2016 gick till historien som det bästa året för den gotländska besöksnäringen ansågs vara att Gotlandsbåten kom in som en konkurrent till Destination Gotland vilket ledde till sänkta båtpriser. Bobbo Werkelin, vd för Kneippbyn och bror till Pigge Werkelin, tror att DG:s monopol påverkat turismen.

– Vi ligger ganska hyfsat till i år, vi har lite sämre beläggning än i fjol i parken. Jag tror att båttrafiken har påverkat det, entrén och tillgängligheten till Gotland är en annan i år än förut.

Destination Gotland ökar både på norra och södra linjen, i slutet av juli kommer bolaget även kunna jämföra med hur det såg ut i fjol när de hade konkurrens av Gotlandsbåten, enligt marknads- och försäljningschefen Johan Lindvall.