Destination Gotland körde tillsammans med Gotlandsbåten totalt 1,77 miljoner passagerare under förra året – då stod det konkurrerande rederiet för runt 150 000 passagerare. Nu närmar sig en sommar utan konkurrens och Destination Gotland har som mål att köra lika många passagerare under helåret jämfört med vad man gjorde tillsammans med Gotlandsbåten i fjol.

– Det är vår absoluta målsättning, säger Johan Lindvall, marknads- och försäljningschef vid Destination Gotland.

Tror du att ni kommer nå det målet?

– Det är omöjligt att svara på. Vi har spänt bågen och sagt att vi vill uppnå lika många passagerare som vi hade tillsammans med Gotlandsbåten i fjol, säger Johan Lindvall.

Är det under sommaren som ni ska öka?

–  Om vi ska nå målet är sommaren jätteviktig. Men vi måste även öka under övriga året, säger Johan Lindvall.

Destination Gotland har, jämfört med samma tid förra året, ökat sommarbokningarna med 4 procent på Nynäslinjen och 13 procent på södra linjen – då inkluderat både Oskarshamn och Västervik. Totalt är bokningsläget 7 procent bättre jämfört med samma tid i fjol. Johan Lindvall säger även att man ökat 8 procent jämfört med 2015, men då hade bolaget ingen konkurrens.

– Man ska komma ihåg att det är 40 procent som hittills bokat om vi ser till vår budget för sommaren. Bokningen efter Kristi himmelfärdshelgen och hela juni blir extremt viktig för att kunna nå våra mål, när det börjar bli varmt börjar folk även att boka, säger Johan Lindvall.

Sakarias Ronquist, regionchef vid Bra på Gotland och Åre/Östersund, säger att de ligger 11 procent upp på linjen mellan Bromma och Visby, 12 procent mellan Malmö och Visby samt 4 procent upp mellan Göteborg och Visby.

– En av anledningarna till att vi ökat är att vi tillfört mer kapacitet. Det finns ännu mycket mer plats kvar att boka, säger Sakarias Ronquist.

Johan Lindvall säger att Destination Gotland inte ser flygbolaget som någon konkurrent.

– Jag vill tro att vi kompletterar varandra och det är jättepositivt att även de ökar kapaciteten, säger Johan Lindvall.

Fredrik Henriksson, presschef vid SAS, säger att de höjt kapaciteten mellan Visby och Arlanda i sommar.

– Kapaciteten är 15 procent högre än i fjol och bokningsläget ser bra ut, säger han.