Under tisdagen kom beskedet. Gotlandsbåten ställer in all trafik för år 2017 och skalar ner verksamheten till ett minimum. Anledningen är att pengarna inte räcker till.

– Det är jättetråkigt när man gör en sådan stor satsning, Gotlandsbåten har gjort skillnad, säger Inspiration Gotlands vd Cecilia Österlind.

– Det är ju alla destinationers dröm att få ökad kapacitet, och det har visat tydligt resultat i antal besökare på Gotland, fortsätter hon.

Artikelbild

| Förvånad. Cecilia Österlind, vd för Inspiration Gotland, är förvånad över Gotlandsbåtens ekonomiska problem. "De har inte tagit höjd för någon längre uthållighet", säger hon.

LÄS MER:Gotlandsbåten ställer in trafiken

Det var i mitten av september som Gotlandsbåten gick ut till sina aktieägare och bad om pengar. Men den nyemission på 30 miljoner som skulle säkra bolagets framtid har inte nått målen.

– Jag har känt till att Gotlandsbåten sökt ny finansiering, så det kom inte som någon överraskning. Jag är mer förvånad över att de hade de finansiella utmaningarna från början, jag trodde att de hade allt löst åtminstone tre år framåt. Allra helst när Ralph Axelson är en sådan professionell finansman som han är, säger Cecilia Österlind.

Tror du att biljettpriserna kommer att gå upp nästa år?

– Det är för tidigt att säga. Som det ser ut kommer Destination Gotland gå tillbaka till att ha monopol på trafiken. Men det är ändå marknadskrafter som råder, så det återstår att se, säger Cecilia Österlind.

Läs mer:"Konkurrens är någonting positivt"

Rolf Lindvall, som driver Sudersands Resort, berättar att de under juli ökade sin omsättning med 20 procent och att de jämfört med förra året kommer att öka sin årsomsättning med 10 procent.

– Det är mycket tack vare att det varit en sådan fantastisk sommar. En del av det är Gotlandsbåtens förtjänst, säger han.

Gotlandsbåtens besked är tråkigt för hela Gotland, menar Rolf Lindvall. Men han är frågande till deras satsning.

– Man kan ändå ifrågasätta hur man kan starta ett rederi med så små muskler. Det är bara att hoppas att Destination Gotland kan reda upp det här.

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.