Det Àr hög tid att fÄ Brexit avklarad

Storbritannien2019-10-22 05:00
Detta Àr en ledare. PÄ hela Helagotland publiceras ledarartiklar frÄn GotlÀnningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

LIBERAL ASPEKT

NĂ€r underhuset samlades i helgen var det första gĂ„ngen pĂ„ 37 Ă„r de brittiska parlamentarikerna sammantrĂ€tt pĂ„ en lördag. 

Förra gÄngen handlade det om Argentinas ockupation av Falklandsöarna. Nu var tanken att Brexit, och Storbritanniens planerade EU-uttrÀde den 31 oktober, en gÄng för alla skulle avgöras.

Men den nya överenskommelsen kring formerna för uttrĂ€det som premiĂ€rministern Boris Johnson trĂ€ffade med EU:s ledare i förra veckan kom inte ens till omröstning. 

En ohelig koalition av dem som vill undvika en avtalslös Brexit, de som Àr missnöjda med överenskommelsen och de som vill stanna kvar i EU röstade för ett tillÀggsyrkande som innebÀr att den lagstiftning som krÀvs för att genomföra uttrÀdet mÄste vara pÄ plats innan avtalet kan godkÀnnas.

Det tvingade Johnson att skicka en formell begĂ€ran om att Ă€nnu en gĂ„ng skjuta upp Brexit. Samtidigt har Johnson kommit betydligt lĂ€ngre Ă€n vad företrĂ€daren Theresa May gjorde. 

Mycket tyder nĂ€mligen pĂ„ att tillrĂ€ckligt mĂ„nga av dem som stödde tillĂ€gget i lördagens omröstning senare kommer att rösta för Johnsons uttrĂ€desavtal. 

I ett separat brev till Europeiska rĂ„dets ordförande Donald Tusk argumenterade Johnson för att det varken ligger i Storbritanniens eller EU:s intresse att dra ut pĂ„ processen ytterligare. 

Den kommande veckan vÀntas dÀrför en rad omröstningar i parlamentet med syfte att möjliggöra att uttrÀdet sker enligt plan.

Det Ă€r lĂ€tt att kĂ€nna sympati för dem som vill skjuta upp uttrĂ€det för att kanske kunna hĂ„lla en andra folkomröstning. 

För sjĂ€lvklart hör Storbritannien hemma bland EU:s medlemslĂ€nder. InvĂ€ndningen att vĂ€ljarna i folkomröstningen 2016 inte fick sĂ€ga nĂ„got om vilken typ av uttrĂ€de de önskade sig Ă€r ocksĂ„ korrekt. 

Samtidigt gĂ„r det att argumentera för att den vinnande brexitkampanjen handlade om nationellt sjĂ€lvbestĂ€mmande och en önskan om att inte vara en del av EU:s fria rörlighet för arbetskraft. 

Det gör rimligtvis att det uttrĂ€de som nu Ă€r aktuellt ligger mer i linje med vĂ€ljarnas önskan, Ă€n exempelvis en norsk modell med fullt deltagande i den inre marknaden. 

Även om opinionsmĂ€tningarna i dag pekar pĂ„ en liten majoritet för att stanna kvar, Ă€r den mest utbredda kĂ€nslan bland vĂ€ljarna leda inför den utdragna processen. 

Ju lÀngre tid EU-uttrÀdet tar, eller om folkomröstningsresultatet inte respekteras, desto djupare lÀr de politiska lÄsningarna och polariseringen att bli.

FĂ„ Brexit avklarad och blicka framĂ„t, Ă€r dĂ€rför det Ă„terkommande budskapet frĂ„n en betydande del av vĂ€ljarkĂ„ren. Det Ă€r ocksĂ„ Boris Johnsons budskap och en anledning till att han har mycket goda chanser att gĂ„ segrande ur nĂ€sta val, oavsett om det kommer som resultatet av ett nytt dödlĂ€ge eller en genomförd brexit. 

För att kunna lÀka de sÄr brexitfrÄgan rivit upp mÄste brittisk politik fÄ möjlighet att fokusera pÄ samhÀllsproblem som eftersatt infrastruktur och den utbredda kÀnslan av att landet ekonomiskt glidit isÀr, faktorer som i sig bidrog till brexitbeslutet.

DÀrför ligger det trots allt i allas intresse att Storbritannien lÀmnar EU den 31 oktober. Om det verkligen kommer att hÀnda Àr förstÄs en helt annan sak.