Sverigeturné med smågodis för helgen

”Flytta på dej”, sjunger Alina Devecerski i popdängan med ett par år på nacken.

Politik2019-10-25 05:07
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Samma sak borde gälla elever i skolan. Att de ska flytta på sig, vid tillsägelse, alltså. En incident som nu har gått till Högsta domstolen gäller just det. Statliga barn- och elevombudet har stämt skolan på tiotusen riksdaler, för att en elev som vägrade flytta på sig blev bortlyft av en lärare. Ifall någon tvivlat så är svaret ”statlig aktivism” på frågan varifrån lättkränktheten kommer.

Moderaterna har avhållit stämma. Under festligheterna fick bland annat trotjänaren i M-ledet Gunnar Hökmark den i partisammanhang glassiga Arvid Lindman-medaljen. Märkligt upplägg, menade dock den politiske kommentatorn Viktor Barth-Kron som argumenterade för motsatsen. Lindman borde postumt fått en Hökmark-medalj. Eftersom det ju inte var Lindman som gick i spetsen för Europas befrielse och enande på frihetlig grund. Byrån tycker inte att det ena borde utesluta det andra. Gärna pension, men först en rejäl medalj.

Ulf Kristersson har profilerat sig som den hurtige partiledaren. Det tog Moderaterna tillvara vid partistämman i Västerås. Inför partiledarens stämmotal visades en introfilm för publiken, i vilken Kristerssons löparklädda fötter spelade en bärande roll. Kanske är en löpglad partiledare inte tillräckligt för att ge M ett försprång i opinionen, men det är åtminstone ett tydligt vägval mellan jogging och statsminister Löfvens återkommande besök i korvmojar.

När Centerpartiet höll partistämma duggade det tätt med motioner om vildsvin, älgar och vargar. Skralare var det med motioner om lant- och husdjur. Bara en motion om katter hade inkommit. Byrån misstänker att det beror på att Centern svängt, från att vara ett parti för den med kossor till ett för storstadsbon med missar.

Barn kan inte ta fullt ansvar för sitt handlande, och därför är det rimligt att ungdomar får lägre straff när de begår brott. Det hävdar Miljöpartiets rättspolitiske talesperson Rasmus Ling i en debattartikel i Expressen (23/10). Som stöd för sin sak lägger han fram flera exempel på åldersgränser vi har satt, just för att unga människor inte är nog mogna. Vad Ling verkar ha glömt är att hans parti anser att 16-åringar är vuxna nog att rösta i kommunalvalen. Till Miljöpartiets försvar får i alla fall sägas att är konsekventa när åldersfrågor behandlas som all annan politik: Dela ut sötebrödet utan ansvarets beska.

Svenska Dagbladet har publicerat en lång serie om skjutvapnens väg till kriminella. I ett reportage (23/10) noterades att en vapenhandlare under tre års tid kunna sälja över 300 vapen till kriminella. Vän av ordning undrar hur detta har kunnat fortgå. Polisen ska enligt vapenförordningen inspektera varje vapenhandlare varje år. Ett tips från coachen skulle kunna vara att exempelvis Polisens rättsavdelning ägnar mindre tid åt att skissa på ständigt nya inskränkningar för skyttar, samlare och jägare och lite mer på att faktiskt uppfylla de viktiga kontrollfunktioner de anförtrotts av samhället.