Oförglömlig resa i Förintelsens fotspår

Politik2019-09-13 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

C-DEBATT

Har varit på en oförglömlig resa i Förintelsens fotspår i Polen under fyra dagar. Vi hade förmånen att ha en av de få kvarvarande överlevarna som ciceron, Max Safir 94 år gammal. 

Totalintrycket av denna resa är att det är svårt att ta in graden av grymhet. Hur kan själva drivkraften för Förintelsen, eller judemorden som det också heter, vara att utrota ett helt folkslag? Hur kan någon komma på en sådan befängd idé? Att bevittna den oerhörda grymhet som begåtts i Auschwitz, Birkenau och Treblinka har satt spår för livet. 

Jag har gjort fyra filmer på Facebook som djupare beskriver detta. Tyvärr är likheterna mellan skeenden på 1920-30 talet och i dag slående. Därför är det väldigt viktigt att aldrig glömma det som hände. Nazismens härjningar får aldrig upprepas! 

Var med om mitt andra högtidliga öppnande av riksdagen i tisdags. När statsminister Stefan Löfven läser upp regeringsförklaringen för kommande arbetsår slås jag av tre tankar. 

1. Vi gör Löfven bättre! Faktum är att regeringsförklaringen innehåller väldigt mycket som är bra för Sverige, väldigt mycket centerpolitik och med en stor tonvikt på borgerliga reformer. Statsministern hedrar Januariavtalet, det hedrar honom! 

2. Den är en enorm skillnad mot förra mandatperioden då Löfven styrdes av budgetförhandlingar med Vänsterpartiet. 

3. Hur nära det var att vi istället hade haft en regeringsförklaring som varit kraftigt influerad av SD:s inhumanism. 

Sitter nöjd i bänken. 

Har lagt många timmar på att bevaka och argumentera för Gotlands mest aktuella frågor i budgetförhandlingarna, utfallet kring detta är i skrivande stund inte känt. 

Men är oerhört glad för de många centerframgångarna som vi drivit i förhandlingarna. Det blir drygt 2 miljarder i ett landsbygdspaket innehållande bredband, skogssatsningar, bondepaket, utjämning, skattebaser i landet med mera. 

Kraftfulla satsningar på miljö- och klimatsidan med industrikliv, solceller, laddinfrastruktur, klimatbonus till bilar med mera. Satsningar på kvinnojourer, specialistsjuksköterskor och barnpsykiatrin, allt pådrivet av Centerpartiet. 

En av de största segrarna var att vi till slut lyckades knuffa Socialdemokraterna framför oss och finansiera hela försvarsberedningens förslag till 2025, historiskt! Vet också att vi vann kampen om överindexeringen på bensinskatten, det blir ingen höjning av den. Trots att motsatta uppgifter läckt ut, från något håll. 

Just i dag är det ett år sedan jag det blev 100 procent klart att jag blivit invald i Sveriges riksdag, påminner Facebook mig om. Känner fortfarande en oerhörd tacksamhet och ödmjukhet att gotlänningarna gav mig chansen att representera ön. Tiden går fort när man har roligt heter det. Månaderna springer fram, tempot är väldigt uppskruvat. Men älskar uppdraget, känner att jag gör nytta för Gotland och det jag jobbar för varje dag, då är det inte svårt att trivas!