M trampar inte på någon orm bland blåsipporna

Moderaterna kan inte låta mobbare bestämma vilka som ska frysas ut. Och väljarna har inga problem med SD-samtal.

Blåsippan är en symbol för Sverigedemokraterna.

Blåsippan är en symbol för Sverigedemokraterna.

Foto: Per Löchen/TT

Politik2019-12-05 05:11
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Ulf Kristersson skrev på Facebook igår om hur han, på sitt tjänsterum och tillsammans med de M:s och SD:s gruppledare i riksdagen, träffat Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson för att diskutera aktuella politiska frågor som kriminalitet och energi och andra frågor där partiernas politik har stora gemensamma drag.

Se där, tänkte jag, är det så långt vi har kommit? Jag trodde i ärlighetens namn att möten av den typen redan hade ägt rum, utan att man gjort någon stor sak av det.

Även om det har dröjt så är det bra att det nu sker. Partiet som gör anspråk att vara regeringsbildare och på att utöva inflytande även ur oppositionsställning måste bevisa att det är berett att söka understöd där det finns att få.

Moderaterna behöver mer än samtal med Sverigedemokraterna för att verkligen få inflytande. Inte minst behöver Moderaterna fler sympatisörer, vilket framgick av mätningen från SCB i tisdags. Men jag tror att vägen till att vinna fler sympatisörer också går via kraftfull oppositionspolitik. Man måste visa att Moderaterna nu verkligen är den vuxne i rummet som inte låter mobbare bestämma vilka som ska frysas ut och inte talas med.

En opinionsundersökning från Sifo som presenterades 21 oktober visade att 61 procent av väljarna tycker att andra partier ska samarbeta med SD i frågor där åsikterna stämmer överens. Tio procent svarade "vet ej" och bara 29 procent tyckte det var fel att samarbeta med SD.

Bland Moderaternas och Kristdemokraternas väljare var övervikten för samarbete bra mycket större än så. 85 procent bland M:s sympatisörer och 95 procent bland KD:s.

Ulf Kristersson och Moderaterna kan säkert råka ut för en medial kölhalning på grund av mötet med Åkesson. Men de relevanta väljarna har på det stora hela inga problem med sådana samtal. Och det är ju väljarna som bestämmer om det är ett politiskt problem.

SCB-mätningen visade för övrigt att det inte är till Socialdemokraterna, Centern eller Liberalerna som Moderaterna förlorat väljare sedan valet. Tvärt om har Moderaterna vunnit väljare från S och L. Men förlorat desto fler till SD och i viss mån KD. Dessa nyss-moderater lär inte ha några invändningar mot gårdagens möte. Tvärt om.

Vi har en regering som står som handfallen inför de stora samtidsproblemen. Den regerar dessutom utifrån ett svagt parlamentariskt stöd. Det är genom att söka inflytande nu som Moderaterna också kan stärka sin position inför riksdagsvalet 2022. Och sittande regering kan falla innan dess.