Höga förväntningar på den nya regionledningen

Foto: Emelie Stenqvist/arkiv

Politik2019-09-24 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

De ekonomiska ramar som regionfullmäktige i demokratisk ordning har bestämt ska gälla är överordnade när de ställs mot bättre eller mer verksamhet.

Det kan tyckas krasst men så måste det vara om man avser att bedriva en långsiktigt hållbar välfärd. Ingen har mig veterligt proklamerat att dessa riktlinjer ska ändras. Ändå argumenterar enskilda politiker mot dem med jämna mellanrum.

Genom påståenden att man inte ”bara” kan se på ekonomin, man måste se till all bra verksamhet man får för pengar man inte har när man överskrider budgetramarna.

Det finns ingen som drar iväg med pengar för skojs skull eller ser lättvindigt på att budgetramar överskrids. Det hoppas jag i alla fall.

Men signalerna från den politiska ledningen måste vara tydliga: budget ska hållas. Så var det inte under de senaste två mandatperioderna.

Den förra rödgröna majoriteten hade självklart för avsikt att hålla sin budget, men det fanns samtidigt väldigt många om och men till varför det inte kunde bli så. 

Den nuvarande regionledningen har haft hög svansföring inte minst i budgetramarna för hälso- och sjukvården. Här blir det väldigt mycket upp till bevis inom kort. Men nog var det snudd på komiskt att läsa rubriker efter några veckor efter att nämnderna skiftat ledning vid årsskiftet, där det ifrågasattes att det fortfarande rådde minus i verksamheten.

Det visar å andra sidan vilka förhoppningar som finns på den nya ledningen att de ska kunna vända denna 40-åriga underskottsskuta på bara några veckor.

Håkan Ericsson (S) påstår i en film på Facebook efter senaste sammanträdet med socialnämnden att dess ledning står helt tomhänt när det handlar om att komma tillrätta med nämndens underskott.

Det är fascinerande att gång på gång se socialdemokrater påstå att den som inte driver socialdemokratiska lösningar och socialdemokratisk politik inte har någon politik alls.

Och det är kanske lite läge för ödmjukhet och eftertanke när man själv haft åtta år på sig, då kanske man inte ska kräva mirakel av dem som fått ta över, att de ska klara det på bara några månader eller ens ett år.

*         *       *

Med tanke på vilka rubriker det blir av enstaka förslag nu till Moderaternas och Centerpartiets stämmor angående villkoren för Systembolaget så undrar man ju om folk vet hur många och små frågor en stämma behandlar om i stort sett alla områden man kan tänka sig? 

Att gemene man inte har koll är förståeligt med att medier (okej kvällspressen) gör rubriker att ”Partiet vill” det ena och det andra utifrån enstaka förslag är faktiskt lite pinsamt. 

Alla medlemmar i ett parti får skriva motioner om vad som helst. Alla förslag skickas inte vidare till stämman men många. Till C-stämman nu i veckan ska till exempel 742 motioner behandlas.