Dags att planera för tiden efter Jöken

Det går illa för Jöken, men Moderaterna behöver tuffa till sig i regeringsfrågan.

Fyra Jökenpartier i fyra väderstreck under söndagens partiledardebatt i SVT.

Fyra Jökenpartier i fyra väderstreck under söndagens partiledardebatt i SVT.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Politik2019-10-15 05:13
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Ett rykte förmedlat bland annat av Aftonbladet gör gällande att krafter inom Socialdemokraterna planerar för att utse partisekreteraren Lena Rådström Baastad till syndabock för partiets svårigheter att locka sympatisörer. Jag tror en sådan manöver skulle imponera mer på väljarna om de visste vem Lena Rådström Baastad är.

Hennes osynlighet är kanske ett gott argument för att hon inte är den bästa personen för jobbet. Men jag kan inte ens föreställa mig den partisekreterare som skulle kunna popularisera Socialdemokraterna under de förutsättningar som finns för jobbet. Och dessa förutsättningar är det definitivt inte den tilltänkta syndabocken som skapat.

Regeringsmaktens pris tycks bara öka för varje dags som går. Vänsterflanken är vidöppen för angrepp från Jonas Sjöstedt. Dessutom är Januariöverenskommelsen (Jöken) som utformad för att reta upp de potentiella sympatisörer som också kan tänka sig att rösta på Sverigedemokraterna, oavsett om vi talar exempelvis migrationspolitik, skattepolitik eller miljöpolitik.

Socialdemokraterna blöder i alla ändar och det är svårt att se hur man ska kunna vända denna utveckling utan i grunden förändra dessa förutsättningar. Lena Rådström Baastad är i sammanhanget helt ovidkommande.

Efter söndagkvällens partiledardebatt i SVT lät Expressen Demoskop undersöka hur väljarna betygsatte partiledarnas insatser.

Bäst betyg (3,05) fick Ebba Busch Thor (KD).

Näst bäst betyg (2,98) fick Ulf Kristersson (M).

Trea (2,90) kom Jimmie Åkesson (SD).

Jöken-partierna varierade mellan 2,74 (Stefan Löfven, S) och 2,18 (Per Bolund, MP).

Det finns inget konservativt block, men det är uppenbart att Jöken-partierna är sårbara för kritik från oppositionen och att de arbetar i motvind och dessutom, på senare tid, under tilltagande intern missämja. Opinionssiffrorna för Socialdemokarterna är redan rent juholtska och än har vi inte sett botten.

Det innebär inte att Moderaternas situation är problemfri. Trots Jöken-partiernas svårigheter vill opinionssiffrorna inte lyfta. Och hur ska man presentera ett nytt regeringsalternativ för väljarna? Kan Liberalerna ingå? Kanske. Centerpartiet? Absolut inte. Det vore fatalt att bjuda in de motsättningar som finns bland annat inom migrations- och asylpolitiken. Under nuvarande ledning och politik har Centern diskvalificerat sig från ett borgerligt regeringssamarbete.

Jag är övertygad om att det efter valet, 2022 eller tidigare, kommer att vara lättare för Moderaterna att bilda regering utan Centerpartiet än med Centern, så länge man är beredd att söka allt stöd som finns att få i den folkvalda riksdagen.