Ungern – ett alltmera auktoritärt styrt land

Medborgerliga rättigheter2019-09-13 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det är med lite blandade känslor man besöker Viktor Orbans Ungern. Å ena sidan är inte minst Budapest en synnerligen vacker och besöksvärd metropol, särskilt i kvällsljus. Och ungrarna är både trevliga och innovativa. Å andra sidan är utvecklingen politiskt synnerligen dyster med ett rättsväsende, medieklimat, hantering av medborgerliga fri- och rättigheter och mycket annat som inte alls lever upp till vad Ungern en gång lovade när de beviljades inträde i EU. Fiffel med valkretsindelningar (gerry mandering) i kombination med utbredd uppgivenhet och politisk apati gör att Orbans högerpopulistiska Fidesz lyckats tillskansa sig två tredjedels majoritet i ungerska parlamentet trots att de i valen samlar 45 till 49 procent av de angivna rösterna i de senaste två parlamentsvalen 2014 respektive 2018. 

Viktor Orbans Ungern har utvecklats till en autokratiskt styrd kleptokrati, sa en av de desillusionerade journalister vi träffade på ett hotell i Budapest i början av september. Den ena av dessa var en luttrad, numera pensionerad journalist med hela 39 år inom den ungerska public service-radion. Men där kan man inte jobba längre, ty den – som nästan alla andra medier – är sedan länge megafoner för Orbans regering och hans Fidesz-parti. Så skedde till exempel med Ungerns största oppositionstidning Nepszabadsag, år 2016. Många goda och ambitiösa journalister har lämnat yrket, och en del av dessa har flyttat utomlands eller försörjer sig på annat sätt. Det finns mest oberoende, udda magasin, webbtidningar etcetera med få läsare kvar för dem som ännu är i yrket och vill rapportera någorlunda sakligt och opartiskt, berättade han för oss. Nästan alla viktiga medier styrs av Fidesz och är samlade under en stiftelse känd som KESMA som har som syfte att gynna “kristna och nationella värden”. Orban själv – en av Ungerns rikaste - ställer aldrig upp på några pressträffar där oberoende journalister finns med och han svarar inte heller på några reporterfrågor.

Viktor Orbans sätt att styra har många likheter med Donald Trump sätt att styra och hans rådgivande dotter och svärson (som blivit extremt rik på missbruk av EU-inframedel). Orban har också, likt Putin, lärt använda kyrkan som sitt politiska verktyg. Ungern lär oss hur högerpopulister stegvis kan styra ett land bort från allt vad demokrati heter.