Politisk enighet om att bygga utanför Visby

Gotland2019-11-06 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

C-DEBATT

Ibland måste saker bara kommenteras. Som när jag läser om hur Socialdemokraterna recenserar Alliansens budgetförslag och resultatet för de åtta år de styrde Gotland. 

Det blir oerhört tydligt att vi ser helt olika på hur det ekonomiska läget. För mig känns det naivt så som Filip Reinhag skriver, tror han att det alltid ”regnar pengar från himlen” för att täcka löneökningar och det resursfördelningssystem vi har i regionen? 

Faktum är ju att de beräknade skatteintäkterna minskade från prognosen i våras till den nu aktuella. Det finns tyvärr ingen automatik i ökade intäkter vilket krävs för ökade löner med mera. 

Vi i kommuner och regioner är helt beroende av konjunkturen och antalet arbetade timmar som är grunden för skatteintäkterna. Därför måste vi ta ansvar och vara förberedda när konjunkturen nu dämpas.

Alliansens budgetförslag innebär en utökad budget med 200 miljoner för år 2020 men (S) beskriver det med besparingar. Det märkliga är att (S) egen budget den beskriver de som en budget utan besparingar trots att man tydligt kan läsa besparingar 20 miljoner. 

Skillnaden är att de inte känner att de behöver ta ansvar och talar om var det ska tas – frågan är blir det på skola, vård eller omsorg? 

Meit Fohlin skriver i en replik här på ledarsidan att de haft positivt resultat under sex av åtta år. Hon glömde dock skriva vad det beror på. 

Engångsintäkter är det som räddat resultatet varje år. Stora fastighetsförsäljningar har räddat resultatet och de försäljningarna kan inte göras om. 

Grundproblemet är att ordinarie verksamhet, nämnderna, inte klarade att hålla budget förutom det år som hälso- sjukvården fick en engångsintäkt genom kömiljarden. 

När verksamheterna inte klarar hålla sin budget kan man inte som (S) ha spenderbyxorna på och fördela pengar till ny verksamhet – först måste de underskott som finns täckas!

Det är oerhört frustrerande att Gotlandshem pausat beslutet om att bygga i Slite. Politiskt finns en stor enighet om att vi måste få igång byggandet i tätorterna utanför Visby. 

Grundproblemet på bostadsmarknaden är höga byggkostnader. Byggkostnader som är högre än det beräknade marknadsvärdet. 

Gotlandshem tittar nu på olika alternativ och jag hoppas att de snart kan ta ett beslut om att sätta igång byggnation i Slite, helt enligt uppdraget i ägardirektivet. 

Jag ägnar en del av min tid till olika företagsbesök. Fantastiskt roligt och givande. Med på besöken är både politiker och tjänstemän och vi pratar om utmaningar och möjligheter framåt för företaget och hur kontakterna med Region Gotland fungerar. 

Det ger värdefulla kunskaper om förutsättningarna inom det gotländska näringslivet, hur vi kan förbättra företagsklimatet. Vi besöker små och stora företag inom alla olika branscher och det visar tydligt den bredd som finns på Gotlands arbetsmarknad. Vill du också ha ett besök – hör av dig!

Stort grattis till Lisa Larsson och teknikförvaltningen för det fina innovationspriset Quality Innovation Award 2019 med fokus på hållbar utveckling. Varma gratulationer för den världsunika teknikutvecklingen av deponigas.