Kommunals strejker har sällan fått bra utfall

Gotland2019-11-12 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Svenska Kommunalarbetareförbundet, Kommunal, bryter sig ur LO:s samordning inför lönerörelsen som stundar. De hoppas på bättre utfall för sina underbetalda medlemmar. Hoppas att det inte i förlängningen leder till strejk. Som jag minns så har ingen av Kommunals strejker lett till att de fått vad de önskat. Bara en massa frustration från en allmänhet som drabbas. Jag har varit med om en strejk på 80-talet på Gotland då vi satt i opposition och två strejker när vi suttit i ansvarsställning som politiker. Den på 80-talet drabbade Bertil Virgin väldigt illa när han som sig bör tar ansvar för den kommunala verksamheten även om man är Socialdemokrat. Facket kunde aldrig förlåta honom för att han öppnade post till sjukvårdsförvaltningen. Jag tycker att Bertil Virgin gjorde rätt som tog ansvar. Det är alltid känsligt när Socialdemokrater inte gör som facket vill. Vid de två tillfällena som Socialdemokraterna satt i ansvarsställning så hade Tommy Gardell som ordförande i Tekniska nämnden och samtidigt LO-ombudsman besvärligt med lojaliteten. Jag minns att partiet gav honom fribrev för att inte ställa till det för honom personligen. Men det var många andra S-politiker som tvingades ta ansvar även om de sympatiserade med fackets krav. Samhällsansvaret går före i alla lägen enligt min uppfattning. Vi kan inte låta bli att öppna skolbyggnader när skolvaktmästare strejkar och har nycklarna. Att ha tusentals ungdomar springande på orten är oacceptabelt. Kommunal blev så förbannade att de drog in partianslaget under flera år och lämnade alla politiska uppdrag de hade medlemmar på. En överreaktion enligt min uppfattning. 

Besökte Peter Lindvall i förra veckan. Det kändes väldigt hemtamt. Vi fick alldeles för kort tid tillsammans. Det hade varit kul med några år till. Hade man valt Peter Lindvall istället för Jan Björinge så kunde det ha blivit så. Nu blev det Per Lindskog istället, då han gick in efter Björinges avsked och det kändes väldigt bra. Jag har haft tur med förvaltningschefer. Det utvecklas alltid en särskild relation mellan ordförande och förvaltningschef och speciellt när det blir som hand i handske. Saknar dock de dagliga morgonmötena med Peter, men mina morgonmöten med min sambo Catharina är också väldigt utvecklande.

Berlinmuren föll för 30 år sedan. Minns att jag inte trodde det var sant. Muren som skiljde det goda ifrån det onda. Dåvarande Sovjetledaren Gorbatjov kunde slagit till som tidigare Sovjetledare gjort men han insåg vad det skulle ha kostat och förmodligen inte hjälpt i vilket fall som helst. Frihetslängtan var för stor.