Region Gotlands riskvilligaste byggherrar

Säkrast för Gotlandshems styrelse om den kan visa att den har en egen vilja.

Oförsiktig förbindelse. Jesper Skalberg Karlsson och Eva Nypelius.

Oförsiktig förbindelse. Jesper Skalberg Karlsson och Eva Nypelius.

Foto: Henrik Radhe

Fastighets- & byggnadsindustri2019-11-30 05:23
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I vanliga fall när någon är på väg att krascha men upptäcker faran i tid, så blir reaktionen:

– Puh. Det var i grevens tid. En sådan tur att vi kunde undvika det.

Det är mera sällan som någon, efter att ha fått chansen att besinna sig, bestämmer sig för att:

– Äh, den där bergväggen är nog bara en synvilla. Ja, vid närmare eftertanke är jag övertygad om att den inte finns. Full gas!

Gotlandshem hade politiskt pådrivna planer på att bygga nya hyreslägenheter i Slite. Slite är inte den plats på Gotland där bostadsmarknaden är mest i obalans åt underskottshållet, om man säger så, men en entreprenör skulle säkert på ett ansvarsfullt och vinstgivande sätt kunna skapa nya bostäder, exempelvis genom att bygga om och förändra användningen av en eller flera befintliga fastigheter eller andra innovativa metoder för att hålla byggkostnaderna och därmed hyrorna nere.

Men när Gotlandshem började räkna på företagets planer för Slite så fann man för gott att trycka på bromsen. Det tjänar ju varken företaget eller ägaren om man envisas med att bygga lägenheter som antingen blir så dyra att hyra att alltför få kommer att vilja eller kunna bo där, eller där hyran långtifrån täcker företagets verkliga kostnader. Och styrelserna i aktiebolag har ju en skyldighet att inte med öppna ögon göra något som skadar företaget.

Efter hand har det framkommit att de beräknade kostnaderna och hyrorna för de lägenheter som planerats för Slite blev så höga att det inte ens går att söka det statliga stödet för nyproduktion. Gotlandshems styrelseordförande  Roger Wärn (M) sade till Helagotland:

– Vi kommer inte nära att få stöd. Men reglerna är som de är, det är regeringen som bestämmer.

Han var i samma intervju angelägen om att poängtera att Gotlandshem inte har gett upp planerna:

– Vi vänder på varenda sten. Jag blir ledsen om vi inte lyckas, för det är ett perfekt läge att bygga på.

Det finns också tankar om hur man skulle kunna bereda plats för andra hugade byggherrar (i form av byggemenskaper bestående av privatpersoner) om Gotlandshem måste ge upp.

Men i skrivande är det inte mycket som tyder på att frågan får en lätt lösning på styrelsemötet i Gotlandshem 3 december. Därför blev jag mycket förvånad över Eva Nypelius (C) och Jesper Skalberg Karlssons (M) insändare i GA i torsdags där de mycket kategoriskt tar ställning för att bygga i Slite, helt utan hänsyn till de problem Gotlandshem står inför. De skriver bland annat:

"Just nu finns en tvist i ärendet, men vi är fast beslutna att både driva igenom nybyggnation i Slite och dessutom höja ambitionen i bolagets ägardirektiv till att bygga ännu fler bostäder."

Det låter som en väldigt lättfärdig men samtidigt envist kategorisk inställning. Det återstår att se om Gotlandshems styrelseledamöter är beredda att kasta sig på det svärd som anvisas dem, eller om regionråden tvingas sparka styrelsen och själva sätta sig i den för att ta ett direkt juridiskt ansvar för sin egen förlustvillighet. Jag hoppas att styrelsen visar självbevarelsedrift och integritet.

Jag är inte så förvånad över att Centerpartiet är berett att rucka på i grunden sunda principer, för att få till något som man gjort till en politisk profil- och prestigefråga. Men borde åtminstone inte Moderaterna dra öronen åt sig och fundera på om man inte har egna ideal som talar mot att man ska förfara så vårdslöst med allmänna tillgångar? Centerpartiet gick bra i förra årets val, men det fick inte egen majoritet och ska inte tillåtas bete sig som om det hade det.