Omfattas verkligen alla av kärleksbudskapet?

Ska all ömsesidig kärlek mellan vuxna människor verkligen bejakas? Eller exkluderas ändå några av dem som kallar sig toleranta?

Johnny Skalin (till vänster) var skäl nog för Socialdemokraterna i Hudiksvall att sparka sin egen nämndordförande.

Johnny Skalin (till vänster) var skäl nog för Socialdemokraterna i Hudiksvall att sparka sin egen nämndordförande.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Demokrati2019-11-14 05:14
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Gotland Pride pågår till och med söndag. På evenemangets första dag, i tisdags, publicerade GA två insändare av företrädare för Svenska kyrkan. Mats Hermansson avslutade med en bön till "Kärlekens och mångfaldens Gud" där han bland annat bad om "en kultur som möjliggör för alla att vara sanna mot sig själva" och om "tolerans och öppenhet människor emellan". Petra Guteskär skrev bland annat att "i år kommer S:ta Maria  lysas upp av regnbågens alla färger, för att budskapet om allas lika värde ska nå ut över ön".

Alla omfattas dock inte exempelvis av den nya och av många högt hållna friheten att själv välja sin partner. Det finns fortfarande gränser som tydligen inte får överskridas, inte utan att det får konsekvenser i andra sammanhang. Det fick socialdemokraten Nina Burchardt erfara. 

Nina Burchardt var ordförande för kultur- och fritidsnämnden i Hudiksvalls kommun. I september meddelade hon sin avgång, officiellt på eget initiativ. Men nyligen avslöjade hon på sociala medier vad som egentligen hänt. Hon blev borttvingad av sitt eget parti. I ett mejl till Aftonbladet förklarade hon:

– Jag befann mig under stor press och ville samtidigt både skydda partiet och säkerställa att det gick att få till en ordnad överlämning till en ny ordförande. Jag bryter tystnaden därför att jag vill låta det sista jag gör i partiet vara att påverka partiet lokalt till att gå tillbaka till partiets kärnvärden demokrati, delaktighet, alla människors lika värde och rätten att älska den man vill.

Så vad var det för relation som Nina Burchardt involverat sig i som var så anstötlig att Socialdemokraterna i Hudiksvall ansåg att hon inte kunde få sitta kvar som ordförande i en nämnd?

Hon har förälskat sig i en sverigedemokrat, närmare bestämt i riksdagsledamoten Johnny Skalin. För övrigt en företrädare för samma parti som exkluderades från partiledardebatten i valrörelsen under Prideveckan i Stockholm och där fick representeras av en uppblåsbar elefant.

Socialdemokraterna i Hudiksvall, vars ordförande för övrigt har det fabulösa namnet Jim Svensk Larm, klargjorde sedan i ett pressmeddelande att det verkligen var Nina Burchardts privatliv och ingenting annat som fått dem att agera och att SD står "så långt ifrån socialdemokratiska värderingar som det är möjligt att komma".

Verkligen? Står SD som verkar inom demokratins spelregler längre från S än ALLA andra, inklusive våldsbenägna antidemokrater?

Enbart S i Hudiksvall kan lastas för det inträffande, men det är inte sällan som självproklamerade företrädare för tolerans har sina egna intoleranser.