När verkligheten inte passar in i retoriken

Hör inte, ser inte, pratar inte.

Hör inte, ser inte, pratar inte.

Foto: TT

Ledare2019-11-30 05:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I augusti 2016 skrev Erik Fransson på Gotlands Folkblad om en längre del av en ledare jag skrivit. 

"Omskrivningen blev inte perfekt, men ger en bild av det jag vill förmedla" förklarade han.

När verkligheten inte passar in i retoriken så kan man ju alltid skriva om den så att ens egna analys stämmer bättre.

Lite så jobbar verkar han jobba fortfarande, i alla fall när det gäller analysen av Centerpartiet och dess politik. I gårdagens ledare påstår han att Centerpartiet ändrat sig när det gäller Arbetsförmedlingen och nu stoppar de förslag man själv drivit igenom.

Att det inte stämmer är inte så noga. Läser man på och går till källan ser man att det som händer nu är en kritiserad åtgörd av snart avgående generaldirektören. Januariavtalets beslut om Arbetsförmedlingen har ännu inte sjösatts och har aldrig innehållit nån omfattande nedläggning i svenska landsbygder.

En liten detalj glömmer också Erik Fransson när Centerpartiet ska sågas, det är att regeringen och Socialdemokraterna sitter på samma gren. Socialdemokraterna står bakom reformeringen av Arbetsförmedlingen precis lika mycket som Centerpartiet.

Det syns en tydlig inriktning nu i Socialdemokraternas kritik lokalt. Det är Centerpartiet som ska bindas vid masten och anklagas för att montera ner hela den gotländska välfärden. Vi har sett vad den svartmålningsretoriken lett till på riksplanet men här hoppas man antagligen att taktiken ska ge ett helt annat resultat.

Att verksamheter anmodas dra ner på utgifterna har en orsak. Vi har berättat om den förut men vi kan ta det igen. 

Under åtta år har Socialdemokraterna i sin ledarroll inte mäktat med att göra de nödvändiga åtgärder som behövts. Man vek ner sig från de noggranna analyser som gjordes av krisgruppen och som visade att besparingar på 200 miljoner kronor var nödvändiga. Inte önskvärda, utan nödvändiga.
Man prutade ner det till 170 miljoner medan utgifterna har fortsatt att öka.

Det håller inte och nu har regionledningen bestämt sig för att göra de svåra, impopulära och tuffa åtgärder som behövs.

En sak kan jag förstå och det är att man glömmer att det finns andra än Centerpartiet i regionledningen.

Moderaterna hörs och syns inte över huvud taget, trots att den senaste debatten om besparingarna på Gotlands Folkhögskola ligger i den moderatledda gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden.

Den senaste tiden har oppositionen fått sätta bilden helt ensam. Det spelar ingen roll att den i sina delar är lögnaktig och insinuant, det är den bild som ges. Tyvärr passar dessa utspel bra in i nyhetslogiken och tyvärr verkar det numera omodernt att låta minst två sidor komma till tals samtidigt i ett radioinslag eller artikel.

Till exempel blir det nu rubriker i både P4 Gotland och på Helagotland om protester och oro bland anställda inom gotländsk äldreomsorg. 

En (1) undersköterska som verkligen inte gillar privata aktörer och som utan krav på källa får påstå att anställda generellt har lägre lön och sämre villkor får ensam tala för de offentliganställda. Ingen anställd på Hattstugan, Norlandia eller Attendo får komma till tals om hur det faktiskt är att jobba för ett privat företag. Men det kanske kommer i nån uppföljning. (Vårdföretagarna bemötte påståendena i en insändare i gårdagens GT).