Media nekades dokument inför nämndmöte

Inför Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden möte nekades media att få ut viktiga underlag.

Inför Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden möte nekades media att få ut viktiga underlag.

Foto: Malin Stenström/arkiv

Ledare2019-11-23 05:01
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Inför gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens, GVN:s, möte i onsdags fick ledamöterna inte viktiga underlag förrän i måndags eftermiddag. Dessutom lades det under sittande möte fram nya förslag vilka doldes som redaktionella ändringar. Rutinerade journalister ifrågasatte också att media inte fått tillgång till materialet innan beslutet var taget. Hur ska media kunna göra det så viktiga jobbet att granska regionen, när dokument inte görs tillgängliga innan besluten är tagna? Medias roll, att ge allmänheten möjlighet att få veta hur GVN:s besparingar skulle kunna slå, blev nu i det närmaste omöjlig. Hade inte Aino Friberg Hansson (S) under måndagens fullmäktige nämnt några av följderna hade beslutet tagits helt i det dolda. Nu kunde media börja gräva lite, men den här utvecklingen är skrämmande rent demokratiskt.

Jag har tidigare varit rätt liberal när det gäller min syn på politikerns rätt att hålla material hemligt. Det jag då sagt är att handlingar som inte passerat någon politisk granskning inte heller borde anses som offentliga. Det har då varit handlingar inför möten i de olika arbetsutskotten jag tänkt på. Men jag har fått på pälsen av personer med gedigen journalistisk erfarenhet och insett att jag varit lite för politikervänlig. Därför är jag mycket förvånad över att GVN:s övertramp inte blivit en stor grej på nyhetsredaktionerna. Men, man har väl överseende med det nya ledarskapets bristande erfarenhet.

Att inte ta ansvar är också att ta ansvar. Det känns bra att oppositionen här på Gotland nu väljer att inte ta ansvar för stora delar av de neddragningar som nu sker eller rättare sagt sättet det görs på. Efter så gått som varje nämndsammanträde där verksamheternas budget beslutats kommer det information om bristande underlag inför de så viktiga besluten. Oftast rör det sig om en total avsaknad av konsekvensbeskrivningar för de neddragningar som förvaltningarna nu tvingas till. Hur kommer exempelvis personalen i förskolan drabbas av färre personal och fler barn? Hur kommer den gotländska kulturen att drabbas av mindre bidrag? (Är det en av frågorna som SD fått igenom i sina förhandlingar med alliansen?) Hur kommer Fårösund och Hemse drabbas av de neddragningar som Gotlands Folkhögskola nu tvingas genomföra? Ja, ingen vet, för besluten om att spara var viktigare än att ta reda på beslutets följder.

Något som också tyder på dålig styrning och ledarskap är de neddragningar som nu görs i verksamheter som ska utredas. Exempelvis ska skolorganisationen och måltidsverksamheten utredas, men redan nu tvingas man genomföra stora nedskärningar. Hade det inte varit bättre att först utreda vad som behöver göras för att sen ta besluten om vad som kan göras? Men det är väl det här man kan förvänta sig när ledarskapet ersatt kompassen med miniräknaren.