Lyckat försök med trygghetsskapande åtgärder

Försöket med ordningsvakter på Öster har blivit en succé.

Försöket med ordningsvakter på Öster har blivit en succé.

Foto: Dennis Pettersson/arkiv

Ledare2019-10-25 05:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Försöket med ordningsvakter på Östercentrum har slagit väl ut. Både butikspersonal och allmänhet upplever en ökad trygghet. Nu vill föreningen Visby centrum utöka verksamheten till Åhlénsgaraget och busstationen.

Det gäller inte bara ordningsvakterna utan framför allt kanske bevakningskameror som ska ha en avskräckande effekt men också, antar jag, kunna användas för att identifiera misstänkt brottslighet.

Grunden är att allmänhetens ska känna sig trygg, integriteten för samma allmänhet anses kunna tåla denna inskränkning och jag håller med. 

Som med allt annat måste man dock tänka att systemet ska fungera även i en helt annan hypotetisk verklighet. Just  nu finns inga ambitioner att använda övervakningen för något annat än just trygghetsskapande och brottsförebyggande syften.

Patrullerande vakter, varför inte kalla dem trygghetsvakter istället för ordningsvakter, är bra i alla situationer där det annars riskerar att uppstå stök och bråk. Det kan egenligen lika gärna handla om vanliga medborgare som orkar och kan ingripa när något händer. Ibland behöver en gnista bara släckas, en människa få bekräftelse eller ett vänligt ord. Alltså som medmänniskor, inte med det mandat en ordningsvakt har.

Lite som nattvandrande föräldrar och nätverk med kvinnor som stöd för andra kvinnor på stan under sena kvällar och nätter.

På Gotland är vi förskonade från väldigt mycket av brottslighet och "stök på stan". Därför blir också varje incident större än den skulle blivit på andra orter. 

Det finns också starka politiska krafter som gör allt de kan för att underblåsa människors naturliga oro för att utsättas för brott. 

Vid en enstaka händelse sätts ofta dessa krafter igång för att skrämma upp människor och elda upp en stämning som banar väg för dem som säger sig vara de enda som vill åtgärda detta "kaos".

Sverige är ett av världens bästa länder att bo i. Men det finns också en bild av vårt land som att det är livsfarligt att ens vistas här. 

Det finns stora problem med gängkriminella och parallella samhällen delar av landet, ja, men det är inte det som karaktäriserar vårt land. 

Det viktiga är att studera verkligheten och inte lita till skrämselpropagandan i framför allt sociala medier. Alltid kolla källan när grupper delar "statistik" om hur livsfarligt det är att bo i Sverige. 

Berättigad oro finns, bland annat för utländska ligor som åker runt för att leta efter ställen att göra inbrott. Den sociala kontrollen på Gotland är här en viktig positiv faktor som försvårar ordentligt för dessa ligor. 

Ibland kan det bli lite överdrivet där en "främnes bil" per automatik leder till oroliga varningsrop på Facebook men samtidigt gör det att fler är uppmärksamma på sin omgivning rent allmänt vilket är av godo. 

Häromdagen kom uppgifter om ungdomsgäng som drar längs Adelsgatan i Visby och ställer till bråk. Ännu en fördel med en liten stad är att det går inte att hålla på med sånt nån längre tid utan att få ögonen på sig.