Jag anar en Pandoras ask i mossen

Risken finns att HSN öppnar en egen form av Pandoras ask om de säger ja till att tillåta privata försäkringslösningar får tillgång till sjukhustjänster.

Risken finns att HSN öppnar en egen form av Pandoras ask om de säger ja till att tillåta privata försäkringslösningar får tillgång till sjukhustjänster.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Ledare2019-11-30 05:01
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

P4 Gotland rapporterade i går att den borgerliga majoriteten i hälso- och sjukvårdsnämndens arbetsutskott vill ge ett privat bolag möjlighet att få köpa tjänster av sjukhuset. Det som nu diskuteras är något som inte förekommit tidigare på Gotland och risken jag ser är att man nu öppnar upp en egen lite form av Pandoras ask. 

Till P4 Gotland säger Vänsterpartiets Brittis Benzler: ”Det här förslaget bygger ju på att man bidrar till att bygga upp ett system där man har privata sjukvårdsförsäkringar och via dem skapar gräddfiler för människor med pengar.” När frågan var uppe i hälso- och sjukvårdsnämndens arbetsutskott tyckte de borgerliga ledamöterna att det är en bra idé medan ledamöterna från Vänsterpartiet och Socialdemokraterna inte tycker att man ska öppna upp den här möjligheten.

Det är väl ingen politisk bomb att borgerliga partier är för ett system där personer med pengar kan köpa sig en bättre välfärdsservice än de med sämre ekonomi, men att vi skulle få se ett sådant system här på Gotland har jag inte ens drömt mardrömmar om. Ännu. Men nu kan den första dörren ställas på glänt för ett inkomstbaserat kösystem till den gotländska sjukvården. Ett system där den rika köper sig före i kön på bekostnad av den med sämre ekonomiska förutsättningar och som dessutom inte tar hänsyn till vårdbehovet. Ett system som ytterligare ökar på ojämlikheten i samhället. 

I det större perspektivet innebär ett system där personer med bra ekonomiska resurser kan köpa sin egen välfärd även ett hot mot hela vårt jämlika välfärdssystem. Vem vill köpa egna försäkringar där man garanteras bra vård med mera och samtidigt betala skatt. När viljan att betala skatt sjunker får vi allt svårare att behålla det unika svenska välfärdsystemet, vilket i sin tur ökar människors behov av att hitta egna lösningar. Och så är den nedåtgående spiralen igång.

Nu får vi väl se vad som händer, frågan är som sagt ännu bara avhandlad i nämndens arbetsutskott. Inga handlingar finns tillgängliga på regionens hemsida och därför är det också svårt att veta vad som beslutats. Till P4 Gotland säger hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Mats-Ola Rödén (L) att ingen kommer att få gå före i någon kö.

Men om ett sjukvårdsbolag som driver en verksamhet som står helt utanför det allmänna systemet ska kunna ha en fungerande affärsidé måste de kunna erbjuda något mer än det allmänna. Det kan vara att deras kunder får gå före i kön, får bättre rum på sjukhuset med bättre mat och mer omsorg eller något annat som ger ett mervärde för kunden. Men att någon köper en försäkring för att få samma service som de kan få mer eller mindre gratis av det allmänna känns inte troligt. Jag anar en Pandoras ask i mossen och hoppas innerligt att de borgerliga marknadsliberalerna håller sina fingrar i styr.