Gotland Pride lyser upp i novembermörkret

Precis så enkelt är det. Kärlek är kärlek.

Precis så enkelt är det. Kärlek är kärlek.

Foto: Chiang Ying-ying/TT

Ledare2019-11-12 05:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I dag inleds Gotland Pride.

En vecka i regnbågens färger som ska uppmärksamma det faktum att vi ännu har en bit att vandra på vägen mot jämlikhet. Och självklart, fira de framsteg som gjorts.

Vi lever i ett land där man inte behöver hymla med sin kärlek om den riktas mot en person av samma kön. Men homo-, bi-, trans- och queerpersoner har för den skull inte samma rättigheter som heteropersoner har.

Till exempel rätten att slippa bli bemött som något man inte är. Rätten att slippa berätta om ens mest privata i de allra enklaste ärenden i butiken, på vårdcentralen eller i skolan.

"Har du nån kille/tjej?" är en till synes oskyldig fråga men leder till så mycket mindre vånda om man istället frågar: "Har du en partner?".

Såna här små, små saker som betyder mycket är en del av det man kan lära sig under en hbtq-certifiering. 

Men att lära sig att bemöta alla med samma respekt hånas än i våra dagar. Bland annat av annars viktiga och kloka instansen "Slöseriombudsmannen" som granskar hur kommunerna använder skattepengar.

Att man i Trelleborg satsade 133 000 kronor på att få landets första hbtq-certifierade bibliotek ansågs som totalt slöseri med skattepengar.

En låg kostnad för att utöka respekt och kompetens för alla som besöker biblioteket kan man också se det som.  

Programmet för Gotland Pride innehåller programpunkter av Feministiskt Initiativ och Vänsterpartiet, övriga partier lyser pinsamt med sin frånvaro, i vart fall i själva programmet. 

Självklart kommer politiker av fler färger att delta i de olika aktiviteterna men alla partier med självaktning borde kunnat prestera åtminstone något litet eget bidrag.

Eller varför inte ett gemensamt för att markera att det handlar om mänskliga rättigheter och inte partipolitik?

Fast nu anser ju vissa partier till höger att Pride och regnbågsflaggan är politik och därtill "vänsterladdad" sådan.

Kristdemokraterna som nyligen hade riksting håller på att starta ett hbt-förbund. Partiet anser dock samtidigt att regnbågsflaggan är en politisk symbol och att kommuner inte får ta ställning och ska vara neutrala. 
Att kommuner inte får ta ställning för mänskliga rättigheter är en väldigt märklig tolkning men det är samma logik som Sverigedemokraterna använt i Sölvesborg för att kunna få bort regnbågsflaggan från offentliga byggnader.

Så en gemensam markering för allas lika värde, oavsett sexuell läggning, där alla partier deltar är nog inte att förvänta sig.

Vilket ju visar att Pride är varken onödigt eller överspelat. Tvärtom.

Happy pride!