En blandning av svar och svar pÄ svar

En ren genrebild dÀr exempel ges pÄ blandning, i detta fallet en blandning av frukter. Bilden har inget med texten att göra.

En ren genrebild dÀr exempel ges pÄ blandning, i detta fallet en blandning av frukter. Bilden har inget med texten att göra.

Foto: Gorm Kallestad/TT

Ledare2019-10-19 05:00
Detta Àr en ledare. PÄ hela Helagotland publiceras ledarartiklar frÄn GotlÀnningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I dag blev det en blandad ledare med svar. Vi börjar med LOV-debatten.

LOV debatten

Leiph Berggren (L) hade den 15 oktober under vinjetten L-debatt/replik pĂ„ GotlĂ€nningens ledarsida ett svar pĂ„ min ledare frĂ„n den 8 oktober. Debatten gĂ€ller Lagen om valfrihetssystems, LOV:s, vara eller icke vara. Berggrens inlĂ€gg kan sammanfattas med följande citat: ”Det Ă€r alltsĂ„ en onödig kostnad att se till att medborgarna verkligen fĂ„r de vĂ€lfĂ€rdstjĂ€nster som de har rĂ€tt att förvĂ€nta sig.” Jag tror att Berggren missuppfattat mig. Jag utgick i min ledare ifrĂ„n regionens ekonomi och den utredning som socialnĂ€mnden initierat angĂ„ende LOV. Ska regionen genomföra besparingar pĂ„ över 200 miljoner kronor under en treĂ„rsperiod kan man inte prioritera valfrihet om den fördyrar verksamheten. Jag Ă€r helt övertygad om att en organisation som ska hĂ„lla koll pĂ„ Ă„tta olika privata bolag med olika administrationer Ă€r dyrare Ă€n en organisation som ”bara” behöver ha koll pĂ„ sina egna offentliga verksamheter. Dessutom Ă€r det stor skillnad pĂ„ möjligheten för allmĂ€nhet och journalister att fĂ„ tillgĂ„ng till information frĂ„n offentliga verksamheter jĂ€mfört med privata. Offentlighetsprincipen gĂ€ller inte privata företag, vilket gör oberoende granskning vĂ€ldigt svĂ„r. Meddelarfriheten gĂ€ller inte privata företag som dĂ€rför kan sparka medarbetare som lĂ€mnar ut uppgifter dĂ„ de brutit sin lojalitetsplikt, medan lagen ger offentliganstĂ€llda rĂ€tt att lĂ€mna ut uppgifter utan att de riskerar sin anstĂ€llning. Det finns med andra ord större möjligheter att dölja eventuella missförhĂ„llanden i privata företag och det Ă€r med andra ord ocksĂ„ svĂ„rare och dĂ€rmed dyrare, att fĂ„ fram allt material man behöver för att göra de kontroller som behövs. HĂ€r har Berggren valt att prioritera valfriheten, vilket han har full rĂ€tt att göra, Ă€ven om den innebĂ€r att verksamheten blir dyrare.

Erik Fransson

Region Gotland har reagerat pÄ en av krönikorna som publicerats hÀr pÄ Gotlands Folkblad. Det gÀller Ingrid Thunegard som den 11 oktober skrev om sin upplevelse av Trill int ikull vilket rörelsesamordnare Ellinor Björkman nu svarar pÄ.

Debatt

I samband med den nationella kampanjen Balansera Mera genomförde socialförvaltningen och hÀlso- och sjukvÄrdsförvaltningen för sjunde Äret i rad Trill int ikull pÄ Gotland.

Kampanjen lyfter frÄgan kring fallolyckor och vad man kan göra för att undvika dem. Varje Är hamnar drygt 300 gotlÀnningar, frÀmst Àldre, pÄ lasarettet efter en fallolycka.
Under Ärets kampanj erbjöd vi besök pÄ tre av öns utegym med fysioterapeuter pÄ plats, balans- och styrkeövningar pÄ öppna mötesplatser för seniorer och kurser i fallteknik tillsammans med Visby Judo.
Vi lanserade Ă€ven filmer med rörelseövningar. De finns pĂ„ gotland.se/rorelsefilmer. Den som vill kan anvĂ€nda filmerna hemma eller tillsammans i grupp.  Filmerna Ă€r ett komplement till annan verksamhet som bedrivs i hĂ€lsofrĂ€mjande enhetens regi.

NĂ€r vi la ut en av filmerna pĂ„ Facebook fick vi mĂ„nga glada tillrop och över 7500 visningar. Det visar att Ă€mnet Ă€r angelĂ€get och att vi kan ta hjĂ€lp Ă€ven av digitala kanaler för att nĂ„ ut med vĂ„rt hĂ€lsofrĂ€mjande arbete. 
Region Gotland jobbar Äret runt med hÀlsofrÀmjande insatser för 65 +. Det gör vi över hela ön. Under hösten har vi exempelvis samtalstrÀffar om existentiell hÀlsa i Hablingbo.

Vi hoppas att du besöker oss och vÄra verksamheter fler gÄnger Ingrid Thunegard!

Ellinor Björkman, rörelsesamordnare, hÀlsofrÀmjande enheten, Region Gotland

Med dem svaren önskar redaktionen er lÀsare en trevlig fortsÀttning pÄ helgen.