REPLIK
Lars Thomsson skriver i sin krönika i torsdags att han är så förvånad över en ”förenklad skoldebatt” som pågår just nu i landets medier. Vem eller vilka är det som diskvalificeras som enkla? Vad har Thomsson själv att komma med för att lyfta debatten? Tja. ”Att en viktig faktor i skolans dåliga resultat är den förändrade respekten för auktoriteter, det vill säga lärarna i skolans fall.”
Kan vi dra slutsatsen att det är någon som har tappat respekten för lärarna? Och vem är det i så fall som har tappat respekten? Är det rektorerna? Är det politikerna? Eller är det föräldrarna? De som brukar få skulden i de här sammanhangen är väl ungarna. Menar Thomsson verkligen att vi vuxna har gjort allt vad vi förmår för att skapa en bra skola men att allt faller på att ungarna inte lyder längre? Att lägga skulden på barnen är att abdikera som vuxen. Och om han menar att dagens elever vågar ifrågasätta auktoriteter så Gud ske lov för det! Dagens läroplan är tryfferad med förhoppningar om att eleverna lär sig tänka själva.
Förresten, vad grundar Thomsson sitt påstående om den förändrade respekten för auktoriteter på? Nu när skolan äntligen börjat prata om att arbeta evidensbaserat så kommer det en politiker och skjuter från höften. Så kan vi inte ha det.
Thomsson tror inte att ett statligt huvudmannaskap skulle kunna lyfta skolan. Han förlitar sig på äldre partikamraters anekdoter om hur de fick tjata sig till pengar till lektorstjänster. Han beskriver hur de gotländska politikerna fick åka till Stockholm med mössan i hand för att äska pengar till lektorer etcetera. Men va! Kan vi ändå inte anta att Thomssons partikamrater levde i en någorlunda modern tid med telefon och postgång? Hm, hans berättelse låter lite som en variant på Avair Strabain faktiskt.
Har Thomsson tagit del av Leif Lewins undersökning som presenterades förra veckan? Lewin visar på ett tydligt samband mellan skolans försämrade resultat och kommunaliseringen som gjordes för 20 år sedan.
Hur många lektorstjänster har då Gotlands kommun/Region Gotland tillsatt de senaste 20 åren sedan kommunerna tog över ansvaret för skolan? Inte är det många, enligt uppgift två. Staten skjuter nu till extra pengar så att kommunerna kan anställa förstelärare. Hur har det gått med det? Jo, så många som var fjärde kommun och 70 procent av friskolorna har inte tillsatt en enda tjänst! Och de som har tillsatt tjänster har gjort dem tidsbegränsade, som här på Gotland, vilket inte alls var tanken. Hur ska man kunna bedriva långsiktig skolutvecklig under en tidsbegränsad period?
Staten måste på något sätt ta ett större ansvar för en likvärdig skola i hela landet.