I Stockholm är mediantiden för utredning av en misstänkt lungcancer 40 dagar.
I Danmark, där cancer betraktas som en akutsjukdom, är tidsgränsen en vecka.
Är det brist på pengar som gör att cancersjuka - och en hel del andra - får våndas i köer?
Delvis. Ekonomisk effektivitet och nya organisationsmodeller upptar en allt större del av läkares, sjuksköterskors och annan sjukvårdspersonals vardag.
I Nätverket mot cancer har vi de senaste veckorna med medlemmars hjälp samlat på oss exempel på hur cancerpatienter har behandlats av svensk sjukvård - inte medicinskt utan socialt eller administrativt. Berättelserna är både skrämmande och absurda:
*Tommy, 61, från Stockholm kommer till primärvården med svår hosta. Får penicillin och blir lite bättre, men är snart tillbaka igen. Ny penicillinkur, nu lite starkare. Samma resultat. Tillbaka igen. Ny penicillinkur. När läkaren vill sätta in penicillin en fjärde gång säger Tommy nej, hamnar till slut på akuten och får flera månader efter sitt första besök hos primärvården diagnosen lungcancer. Kunskapen inom primärvården måste öka så att remiss till specialist kan ske snabbt.
*Eva, 23, från Borås uppvisar cellförändringar vid hennes livs första rutinkontroll, den som alla kvinnor erbjuds för att upptäcka och förebygga livmoderhalscancer. Provet tas om, och Eva får det lugnande beskedet att allt ser "normalt" ut. Tre år senare är Eva på rutinkontroll igen och berättar i samband med cellprovtagningen att hon har värk och blödningar. Hon uppmanas att komma tillbaka "om hon får feber". Efter en vecka ringer hon akut till sjukhus, blir inlagd och opereras så småningom för livmoderhalscancer. Ett mer finkänsligt så kallat HPV-test, som direkt ser om en kvinna har något av de två virus som orsakar en överväldigande majoritet av all livmoderhalscancer, hade sannolikt visat att Evas cellförändringar redan vid 23-års ålder var förstadier till cancer och hade kunnat förebyggas. Trots att det sedan många år finns säkrare HPV-test fortsätter landstingen att använda de gamla - och mer osäkra - cellproven.
Regeringen har tagit initiativ till en översyn av cancervården i Sverige. Bland annat har regionala cancercentrum, RCC, bildats. Endast RCC Syd har gett plats för en företrädare från patientsidan i sin styrgrupp. Nätverket mot cancer uppmanar styrgrupperna i varje RCC att ta in patientföreträdare.
Under 2009 rapporterades närmare 55 000 cancerfall. Antalet fall har ökat under de två senaste decennierna.
I Danmark är cancer en akutsjukdom och behandlas därför snabbt. En person med lungcancer är färdigutredd inom en vecka, i Stockholm tar samma utredning 40 dagar.
Nätverket mot cancer framför krav på att regeringen åtminstone eftersträvar att behandla cancer som vårt grannland Danmark gör, nämligen som en akutsjukdom.