Tyck inte synd om finansmännen

Qviberg och Hagströmer del av en fungerande marknad. Foto:Björn Larsson Ask / SCANPIX

Qviberg och Hagströmer del av en fungerande marknad. Foto:Björn Larsson Ask / SCANPIX

Foto: Björn Larsson Ask/SvD/SCANPIX

Politik2010-07-20 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
HQ-skandalen. Så omnämns de mångmiljonförluster som gjorts av finansmännen Sven Hagströmer och Mats Qviberg och deras HQ Bank under de senaste månaderna. Slutnotan för den avvecklade tradingportföljen översteg 1,2 miljarder. Radarparets gemensamma förluster uppgår till över 600 miljoner kronor.

För den med kännedom om Mats Qvibergs ideologiska övertygelse kan det verka ironiskt. Han har angett den kapitalistiska filosofen Ayn Rand som en stor inspirationskälla. Rands filosofi, objektivismen, hyllar det kapitalistiska systemet och den hårt arbetande affärsmannens jakt på profit. I finanskrisen har många tyckt sig se det slutgiltiga beviset på att hennes laissez faire-ideologi inte håller.

Samtidigt såldes Rands femtio år gamla magnum opus Atlas Shrugged (Och Världen Skälvde) i en halv miljon exemplar förra året.

Och förmodligen går Qviberg ur krisen orubbad i sin övertygelse. Vad Rand eftersträvade var ett system där affärsidkare måste ta ansvar för både vinster och förluster.

Hagströmer och Qviberg har upplevt båda, och deras sätt att lösa HQ Banks kris blir att vända sig till marknaden för en nyemission. Det innebär förmodligen att de kommer att satsa mer av sina egna pengar i bolaget. De bär sina förluster själva.

Det låter naturligt. Men i kapitalismens hemland USA har samma attityd på sistone uppfattats som ett problem. I alla fall av den amerikanska staten. Under finanskrisen tvingades banker ta emot stödpengar vare sig de ville eller ej. Således måste banken BB&T acceptera 3,1 miljarder dollar från den amerikanska staten i samband med det så kallade Tarp (Troubled Asset Relief Program).

BB&Ts grundare och tidigare vd John Allison har också Rand som förebild. Han har kallat den amerikanska regeringens agerande för en "rip-off" och menar att staten tvingade banker med sunda finanser att acceptera pengarna för att dölja hur illa det var ställt med en del större banker man egentligen ville rädda.

I Sverige har en annorlunda krispolitik bedrivits. Efter att riksgälden för snart två år sedan tog över Carnegie såldes investmentbanken vidare till två riskkapitalbolag. Men också det var ett extremfall i en särskilt riskabel tid. Riksgäldens chef Bo Lundgren har varit tydlig med att HQ Bank inte kunnat vänta sig samma behandling.

Inte för att Qviberg eller Hagströmer frågat, och det är inte särskilt synd om dem. De bägge herrarna med familjer är trots allt ännu goda för runt en miljard vardera. Det går att kalla deras förluster för en skandal. Men man kan också se det som ett tecken på att marknadssystemet i Sverige fungerar som det ska.