Vart tar pengarna vägen?
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I ledaren lördagen 30 augusti - med rubriken "Dyrbart byggslarv" - behandlade jag två av alla de orsaker som medverkar till att byggkostnaderna för nya bostäder är höga i Sverige. Den första är det omfattande slarv som förekommer i form av rena byggfel och dålig planering. Regeringens Byggkommitté konstaterade förra sommaren i sin slutrapport att det handlar om kostnader på minst 50 miljarder kronor. Huruvida branschen tagit till sig kritiken och påbörjat ett förbättringsarbete har jag inte sett i någon rapport, men ännu återstår säkerligen många miljarder till en nollgräns.
Den andra orsaken handlar om "marknaden" som också styr och ställer med bostadssektorn. Jag uttryckte problemet så här: " Ju hetare region, desto dyrare bostäder. Vill man vara lite konspiratorisk kan man fundera på om byggföretag och bostadskooperationen vid planering av framför allt bostadsrätter fastställer slutpriset efter hur het marknaden är och inte efter den verkliga byggkostnaden. Kanske dags att också utreda denna fråga?"
Kanske var "utreda" ett felaktigt uttryck i sammanhanget, men det jag ville belysa var frågan om priserna på dessa bostäder sätts högre än den verkliga byggkostnaden och vart tar pengarna då vägen? Kooperationen eller enskilda byggföretag svarar för nybyggnationen och överlåter sedan fastigheterna till bostadsrättsföreningar, vars medlemmar genom en insats får besittningsrätt till en lägenhet. Genom månadsavgifter finansieras lån, underhåll och drift. Desto högre byggkostnad, desto högre insats och månadsavgift.
Bostadskooperationens utveckling av bostadsrättsmarknaden är intressant. Boendeformen tillkom en gång i tiden för att normalinkomsttagarna skulle kunna skaffa sig en dräglig bostad och inte vara helt utlämnade till privata hyresvärdar. Denna historik verkar man helt glömt bort inom de kooperativa företagen HSB och Riksbyggen som helt övergett sina ideal. Studerar man information över företagens planerade projekt runt om i landet, så ser man att dessa nästan alltid är förlagda till städernas mest attraktiva lägen. Synd att de inte kan återgå till grundtanken med funktionsdugliga lägenheter till priser som passar vanliga plånböcker.
Frågan om vart pengarna tar vägen borde få ett svar. Därför är det kanske ändå dags att syna byggkostnader i relation till byggföretagens och bostadskooperationens fastställda slutpris. Sedan må det betraktas som konspiratoriskt, det tar jag.