Arbetskraftsinvandringen Àr vÀrd att försvara

Arbetsmarknad2019-11-18 07:00
Detta Àr en ledare. PÄ hela Helagotland publiceras ledarartiklar frÄn GotlÀnningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

LIBERAL ASPEKT

Om alla hinder för mĂ€nniskor att ta ett arbete i ett annat land skulle tas bort skulle vĂ€rldens BNP öka med mellan 50 och 150 procent, enligt en sammanstĂ€llning av ekonomiska forskningsresultat. 

MĂ€nskligheten skulle alltsĂ„ bli dubbelt sĂ„ rik och vĂ€lstĂ„ndsökningen skulle uppgĂ„ till tiotusentals miljarder dollar. Det Ă€r en svindlande siffra – och tanke.

Men nu förhĂ„ller det sig tyvĂ€rr inte sĂ„ att det Ă€r enkelt för arbetskraft att röra pĂ„ sig, trots att nĂ€ra hĂ€lften av befolkningen i den fattiga delen av vĂ€rlden vill flytta till ett annat land för att skapa ett bĂ€ttre liv för sig sjĂ€lv och sin familj. 

I denna önskan ligger inget konstigt eller förkastligt. TvĂ€rtom. Denna drivkraft har bidragit starkt till att mĂ€nniskan har lyft sig frĂ„n absolut fattigdom, kort livslĂ€ngd och stort lidande. 

Sverige Ă€r ett av de lĂ€nder som har mest tillĂ„tande regler för arbetskraftsinvandring. Det borde vi vara stolta över. 

SÀrskilt Moderaterna och Kristdemokraterna som i regeringen Reinfeldt var med och liberaliserade lagarna 2008. Men icke. Moderatledaren Ulf Kristersson gjorde hÀromdagen (Dagens Industri 13/11) ett utspel om att partiet nu bytt fot och vill se över hela lagstiftningen och kommer att lÀgga förslag om en betydande skÀrpning. Varför?

I den allmĂ€nt modfĂ€llda stĂ€mningen över en misslyckad integration av flyktingar sĂ„ vill inte M vara sĂ€mre Ă€n Sverigedemokraterna pĂ„ att kritisera migrationspolitiken. 

Det Ă€r sorgligt att se ett parti, som tidigare sjungit vackert om frihet, skorra om hĂ„rdare tag mot mĂ€nniskor som kommer till Sverige och arbetar. 

Som andel av befolkningen ligger Sverige i mittenspannet av lĂ€nder som tar emot arbetskraftsinvandrare. 

Under de senaste Ă„ren har omkring 15 000 personer sökt sig till Sverige för att jobba – de flesta av dem kommer frĂ„n Thailand och Indien. 

UngefĂ€r var tredje arbetskraftsinvandrare har högskolekompetens, exempelvis programmerare, och var tredje har ett lĂ„gkvalificerat yrke. MĂ„nga av de senare Ă€r sĂ€songsarbetare, typ bĂ€rplockare, som stannar i Sverige nĂ„gra fĂ„ mĂ„nader. 

Hittills i Ă„r har drygt 32 000 beviljats arbetstillstĂ„nd, vilket motsvarar en halv procentenhet av den totala arbetskraften i Sverige. 

Det Ă€r alltsĂ„ inte sĂ„ att horder av mĂ€nniskor kommer hit och tar arbeten frĂ„n arbetslösa. Dessutom Ă€r denna tankefigur om att antalet jobb Ă€r konstant felaktig. TvĂ€rtom kompletterar snarare arbetskraftsinvandring den befintliga arbetskraften – IT-specialister eller skickliga kockar frĂ„n Indien bidrar ofta till att nya arbetstillfĂ€llen skapas. 

En allt Ă€ldre befolkning och ny teknik innebĂ€r att Sverige behöver attrahera fler kompetenta och arbetsvilliga personer. Inte fĂ€rre. 

MÀnniskor Àr heller inte identiska och helt utbytbara. Svenska arbetsgivare behöver ibland hitta nyckelpersoner utomlands. De dryga 20 000 arbetskraftsinvandrare som kom under 2018 ökade BNP med 34 miljarder kronor och gav skatteintÀkter pÄ 12 miljarder, enligt en rapport frÄn Svenskt NÀringsliv.

Att arbetskraftsinvandringen nu blir en bricka i den partipolitiska tÀvlingen om att vara skarpast i migrationsfrÄgan Àr dÀrför djupt olyckligt.