Iskallt i Motala

Äldreomsorg2019-09-25 05:33
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Motala kommun planerar att minska temperaturen i kommunens lokaler (inklusive äldreboendena) med tre grader. Högsta ansvariga politikern tycker att de gamla kan ha filtar om de skulle frysa.

Men medan Motala sparar på värmen för de gamla, så gör man av med onödigt mycket pengar på annat. Före detta riksdagsledamoten Staffan Danielsson (C) skriver på Facebook:

"Motala kommun ska spara pengar på de äldre genom att sänka värmen i bostäderna och erbjuda varma filtar istället. Samtidigt köper man in höga andelar ekomat från hela världen som är 26-65 procent dyrare än bra miljövänlig mat från det vanliga svenska jordbruket.
Varför kan man inte tänka sig att spara genom att köpa in maten från det vanliga svenska jordbruket istället för att äldre ska riskera att frysa? Är man alltså så negativ till det jordbruk som producerar runt 90 procent av maten i Sverige?"

Det är dårskap när kommuner satsar hårt på ekomat, när det inte finns någon vetenskaplig grund för att maten blir bättre av detta. Hur vore det att fokusera på medborgarnas välmåga istället för att samla trendpoäng på deras bekostnad.