Feminismens Almedalen har den kallats, kvinnokonferensen Nordiskt Forum i Malmö som lockade mer än 15 000 besökare. Tvåhundra organisationer ur den nordiska kvinnorörelsen står bakom.

Tidigare har liknande konferenser hållits i Oslo 1988 och Åbo 1994. Sedan tog det 20 år till nästa kvinnokonferens.

Men nu hörs den feministiska debatten allt mer, åtminstone i Sverige. Särskilt tack då till Gudrun Schyman som frontperson för Feministiskt initiativ. En gudabenådad strateg som lugnt, sakligt och metodiskt driver frågorna framåt. Detta till synes enkla och självklara: Jämställdhet mellan könen. Ska det vara så svårt för de etablerade partierna att få detta genomfört?

Visst är det frustrerande att efter ett sekel av välståndsutveckling fortfarande 2014 tvingas se uppenbara orättvisor mellan könen. Kvinnors lön halkar fortfarande efter männens. Kvinnor har osäkrare anställningsförhållanden. För att inte tala om den sexism som florerar och objektifierar kvinnan.

Påpassligt lägger Feministiskt Initiativ fram sin valplattform just nu när det mediala ljuset är riktat mot jämställdheten. Strategiska Gudrun!

Frustrerande är det att åse kvinnors utsatta situation i världen, trots fyra kvinnokonferenser i FN:s regi – Mexico City (1975), Köpenhamn (1980), Nairobi (1985), Beijing (1995).

Därefter uppföljning i mindre format vart femte år. FN:s kvinnokommission (UN Women) arbetar dock oförtrutet på, men med små resurser (det är ju en kvinnoorganisation!).

I Europa breder konservativa krafter ut sig. Nationalistiska strömningar som knappast gynnar kvinnor.

Kommer ni ihåg Stödstrumporna, ett feministiskt nätverk som agerade kraftfullt inför valet 1994?

Maria-Pia Boethius, Agneta Stark, Ebba Witt-Brattström med flera satte skräck i de etablerade partierna med krav på fler kvinnor på valsedlarna och att satsa på kvinnofrågor. Det hände förvisso en del, men nu är det dags för en ny blåslampa – Feministiskt initiativ.

Med Soraya Post nyligen invald i EU och med Gudrun Schyman som fixstjärna i Sverige borde det åter bli fart på riksdagspartierna inför det stundande valet att lyfta jämställdhet och likalön plus mycket annat som krävs för den självklara rättvisan mellan könen.

Stefan Löfven talade på Nordiskt Forum upprört om hur kvinnor dominerar på de osäkra anställningarnas, de dåliga arbetsmiljöernas och de låga lönernas arbetsmarknad.

Väl talat, men se då till att ändra på det när du blir statsminister efter valet i höst!