Matilda Haake, Tove Jokiranta och Malin Spång ligger bakom evenemanget som kommer att pågå under fredagen och lördagen. Deras tanke är att evenemanget ska peppa och hylla alla kvinnor – evenemanget går under namnet "Ta ingen skit". Under fredagen och lördagen kommer det att vara kvinnor i baren och DJ-båset.

– Tjejerna serverar ofta och killarna är som oftast i baren och i köket, säger Matilda Haake.

Varför tror du att det är så?

– Bar är ju ganska tungt och det kan ha med det att göra. Men det finns egentligen inget riktigt belägg för att det ska vara så, det är väl en gammal tradition, säger Matilda Haake.

Evenemanget hålls under både fredag och lördag på Surfers i Visby innerstad. Initiativtagarna säger att det kommer vara en förfest på fredagen och på lördagen kommer det att bli en större fest. Personalen på restaurangen har samtliga sagt ja till att lördagens dricks skänks till Trots kvinnojour på Gotland och det kommer även finnas insamlingsbössor på krogen till förmån för kvinnojouren.

– Syftet med evenemanget är framförallt att ha en rolig kväll tillsammans, men även att hylla, peppa tjejer och lyfta jämställdhetsfrågan. Att det till största del är män som DJ:ar och jobbar som bartenders är vanligt förekommande i de flesta barer, därför tycker vi att det är dags för de kvinnliga talangerna att få kliva fram. När vi ändå var i gång kände vi att det var välbehövt att stötta de kvinnor som genomlever våld i nära relationer, säger Matilda Haake.

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.