Gotlänningen Tryggve Siltberg medverkar och programledare för avsnittet är Aleksa Lundberg, skådespelare och journalist.

– Transpersoner har länge, för att inte säga alltid, ignorerats i historieskrivningen. Våra liv har liksom inte räknats vilket sänder ut ett budskap till transpersoner idag att vår existens är en bagatell. Därför var det viktigt för mig att göra det här programmet, säger Aleksa Lundberg.

Therese Bruce fastställdes som hermafrodit och fick byta namn till Andreas. Han accepterades av familjen, men det blev skandal i det adliga Stockholm så han tvingades flytta till Gotland. I 60-årsåldern skrev han en unik skildring av att vara transperson på 1800-talet.

Artikelbild

Levnadsskildring. Andreas Bruce skrev som äldre på 1870-talet en unik skildring om att vara transperson i Sverige på 1800-talet.

Bland de andra programledarna ses folkmusikern Sara Parkman, DJ och skribenten Evyn Redar, biskop emeritus Tuulikki Koivonen Bylund och ståupp-komikern Aron Flam. Serien ska exempelvis ta upp hur nationalstaten kom till, synen på funktionsnedsatta, kvinnliga pionjärer och den svenska slavhandeln. Start för serien är 15 mars.