En dag i november 2015 kom en syrisk kvinna in på biblioteket i Burgsvik. Hon ville låna ett arabisk-svenskt lexikon. Hon hade anlänt till asylförläggningen på Björklunda utanför Burgsvik mitt i natten, tillsammans med 97 andra flyktingar.

– Då förstod jag att nu har världen kommit in till mig, säger bibliotekarien Anita Widén, tillika redaktör för den nyutkomna boken.

– Bygdens folk engagerade sig något alldeles oerhört och ganska snart tänkte jag att vi måste följa upp det här på något vis. Tanken på en bok om det här föddes.

Artikelbild

| Sommargotlänningen Allan Larsson, tidigare finansminister har skrivit förordet i boken.

Anita Widén tog kontakt med möjliga skribenter och fotografer.

– Jag behövde hjälp och alla jag frågade ställde upp.

Elinor Edvardsson Stiwne, en av volontärerna, blev bokens huvudförfattare.

– Genom språkundervisningen hade jag lärt känna en grupp flyktingar och tillsammans gjorde vi ett litet häfte med deras egna berättelser. Sen började jag skriva på boken i december förra året. Vi ville inte fokusera på ”stackars flyktingar” utan på kraften i mötet mellan människor, säger hon.

– Jag såg med tiden hur flyktingarna blev öppnare, gladare och hoppfullare, många ville bygga sig en ny framtid här.

Nästa led i bokens tillkomst var ett samarbete med folkhögskolan i Hemses fotolinje. Eleverna fick i uppdrag att följa var sin volontär och genom det också skildra flyktingarnas vardag.

Det resulterade i en fotoutställning som tidigare visats i Vamlingbo och som under Almedalsveckan kan ses på Almedalsbiblioteket.

– Vi kommer att göra flera aktiviteter kring boken, berättar Anita Widén. Det ingår i ett EU-projekt som vi sökt pengar för med hjälp av Hoburgs näringslivs intresseförening HNI.

Det lokala utvecklingsbolaget Heligholm och Svenska kyrkan har också hjälpt till med finansieringen.

Sommargotlänningen Allan Larsson, tidigare finansminister, har skrivit bokens förord där han gläds åt hur väl integrationsarbetet på södra Gotland fungerat.