– Vi körde ”Staffan stalledräng”, fast med melodin från ”Knockin’ on heavens door” och på det sätt som Guns N’ Roses gjorde Dylans låt, berättar Magnus.

Det har gått många år sedan det framträdandet, men en som inte glömt är den store Guns N’ Roses-fantasten Björn Holmgren.

– Redan för sju år sedan kom han och sa ”du kan väl sjunga Guns N’ Roses på min 40-årsfest”. Och jag sa okej utan att tänka mig för. I december påminde han mig, och då var det bara att sätta ihop ett band, ett löfte är ett löfte.

Artikelbild

| Rockröst. Till vardags är Magnus Olsson en behärskad verksamhetsledare för Visby Centrum. När det spelas Guns N’ Roseslåtar släpper han loss desto mer.

I skymundan har Magnus gärna sjungit, på privata fester och familjetillställningar ihop med svågern Jörgen Ringqvist. Jörgen, som jobbar heltid med musik och är en trumslagare av rang, var en bra stomme att bygga ett band kring.

På påskaftonen i år var det dags. Björn firade 40 år på Joda och på scenen stod Magnus Olsson tillsammans med Jörgen Ringqvist, byggaren Magnus Carlsson med gitarr, läraren Johan Lindberg på bas och innebandynörden Matheus Tholin på gitarr.

– Matheus hade aldrig spelat elgitarr tidigare, så han låg i hårdträning inför spelningen, berättar Magnus och tillägger:

– Det gick faktiskt mycket väl, han gjorde ett grymt jobb som Izzy.

Artikelbild

| Rutinerad. Jörgen Ringqvist är den mest rutinerade musikern i Destructive Appetite och ger stadga åt låtarna.

Det var inte bara Magnus och Björn Holmgren som var nöjda. Bland gästerna fanns även flera som tyckte att bandet borde vara självskrivet på Monsters of Rauk, rockfesten i Stenkyrka för tributeband. I början av augusti stod bandet, som fått namnet Destructed Appetite, för första gången på scen inför en större publik. Matheus är inte bosatt på ön och på gitarr återfinns nu istället snickaren Erik Björklund.

– Matheus har alltid en stående plats när han är på ön, det kan aldrig bli för mycket gitarrer säger Magnus och skrattar.

Artikelbild

| Kulturkrock. Hård amerikansk rock möter medelålders gotländska män.

Magnus Olsson, till vardags lugn och städad verksamhetsledare för Visby Centrum, fick leva ut som han aldrig gjort förr.

– Jag var jättenervös inför spelningen, men efteråt… det här är det roligaste jag gjort, säger han.

Artikelbild

Nu blir det en fortsättning. Wall of Sound har tidigare arrangerat flera hyllningsspelningar, så varför inte fira att det är 30 år sedan Guns N’ Roses debutplatta ”Appetite for Destruction” släpptes. Plattan rankas inte bara som bandets bästa, utan även som ett av de bästa rockalbum som gjorts. Man räknar med omkring 30 miljoner sålda exemplar. Att Guns N’ Roses fortfarande gillar låtarna visade konserten i juni på Friends Arena, då bandet spelade mer än hälften av låtarna från plattan.

– Jag var där. Axl Rose är en gudabenådad sångare. Han kan än, även om rösten inte alltid bär i de högsta partierna. Men vilken kille, 55 år och orkar ännu hålla högt tempo på scen i tre timmar, säger Magnus.

Artikelbild

I morgon ska Destructed Appetite spela hela ”Appetite for Destruction”. Några av låtarna är studioproduktioner som är svåra att framföra live. ”You’re Crazy” till exempel, har Guns N’ Roses aldrig spelat i originalversion på konserter.

– Den går otroligt snabbt och i högt tonläge. Men vi ska köra den som på skivan, säger Magnus och erkänner att han är lite spänd över just den.

Artikelbild

En efter en droppar övriga killar i bandet in. Det drar ihop sig till rep i Magnus Olssons garage ute vid Fridhem. De ses lite för sällan, tycker han.

– Det är livspusslet. Vi har familjer och mycket ska till för att alla ska få tid samtidigt, förklarar Magnus Carlsson medan han packar upp gitarren.

– Det är egentligen inga svåra låtar, men de har en märklig uppbyggnad och form. De är långt mer avancerade än jag kunde tro, tillägger han.

Övriga hajar till och skrattar när Jörgen Ringqvist har med sig en banan till repet.

– Du ser, vi är fem killar mellan 40 och 50 som ska försöka låta som 20-åriga arga killar. Guns N’ Roses var arga på allt, säger Magnus.

Även om det vankas fruktstund får de medelålders männen i alla fall garagets väggar att bågna när de drar i gång, och Magnus Olsson får lite av Axl Roses aggressiva framtoning när han greppar sångmikrofonen. Grannarna vet redan hur det låter. I morgon får övriga en chans.