Det var tredje året som sångsällskapet NS delade ut sitt musikkulturpris Lyran. Och i år skedde det således i direktsändning, 10.30 alldeles efter nyheterna i P4 Gotland. Sofia Ahlin Schwanbom fanns redan på plats, "ditlurad" för att medverka i sändningens musikalquiz, när NS-medlemmarna trädde fram ur kulisserna och tog sig röststark ton.

– Vi har lite hyss oss för, jag har en grej här, "Lyran", berättade NS:s ordförande Bjerne von Schulman för publiken på plats och den ännu ovetande blivande pristagaren. Han förklarade syftet med priset. Utmärkelsen utdelas som erkänsla för kulturell insats inom musikområdet till av sällskapet utsett värdig person.

– NS:s Lyra ska ses som ett stort erkännande från ett sällskap med högt musikkulturellt patos.

(2015 erhöll Sven Wessman Lyran och förra året tilldelades den Britta Backlund Rödland).

Lyran är ämnad att uppmärksamma kanske mindre uppenbara men ändå väsentliga och ofta oegennyttiga insatser och gärningar inom det musikkulturella området.

Sedan läste Bjerne von Schulman upp årets motivering.

– Nu blir jag så läskigt rörd som bara jag kan bli, konstaterade Sofia Ahlin Schwanbom när det stod klart att det var hon som pristagaren.

– Jag står här och skakar. Det är ungarna som är fantastiska, jag kan inte säga mer än tack.

– Så du förlåter mig för att jag lockade hit dig, undrade programledaren Joakim Åstrand.

– Jag är lite lätt chockad men jag förlåter dig, lovade Sofia varpå NS åter tog sig ton.

Efter prisutdelningen var Sofia Ahlin Schwanbom rörd men samlad.

– Jag hade ingen aning, så började de med "Ronja Rövardotter" som var min sons favoritsång.

Hon har fått kulturpris förr för sina kulturinsatser, som exempelvis Region Gotlands kulturpris 2009 och Gösta Lyttkens musikstipendium samma år. Men:

– Jag blir lika överraskad varje gång. Det betyder jättemycket, det känns alltid gott att få uppskattning. Och jag är fortfarande i chock.

Just nu pågår för hennes del ett högintensivt arbete med den nu aktuella musikalsatsningen för Kompaniet. Det är "Sound of Music" med premiär på Wisby Strand den 6 april.