Den 4 juli 1989 kom rocklegendaren Chuck Berry till Visby för att samma kväll spela på Kneippbyn. Henrik Radhe, som då arbetade på Hemlins Foto, följde Chuck Berry under hans vistelse på Gotland.

– Vi jobbade då åt kvällstidningar, veckotidnignar och andra. Vi var som en bildbyrå åt tidningar som ville ha hjälp på Gotland, säger Henrik Radhe.

De hade fått tips om att Chuck Berry fått låna en större bil efter att han kommit med flyget. Då begav de sig till Östercentrum för att se om han var där.

Artikelbild

– Chuck Berry kom dit med en lång smal blond kvinna, han var 62 år då och hon var betydligt yngre. Han parkerade precis vid vändplatsen mellan där Swedbank och Mcdonalds ligger i dag. Det dröjde bara tio minuter innan han fick en p-bot, säger Henrik Radhe om händelsen som även fick stort utrymme i Expressen.

Därefter fotograferade han även Chuck Berry under hans spelning på Kneippbyn.

– Några låtar in kände jag hur han såg på mig och nog kände igen mig från Östercentrum. Då flinade han rakt in i min kamera och gjorde sin berömda duck walk rakt in i den! Jag fick hela sekvensen och begav mig på natten till mörkrummet för att göra kopior. En till Chuck och en till mig, säger Henrik Radhe.

Morgonen efter hängde Henrik Radhe utanför Strand Hotell för att försöka få en autograf av rocklegendaren.

Artikelbild

– När jag kom ner tidigt på morgonen satt han där! Då gav jag honom en kopia och frågade om jag kunde få en autograf. Han sken upp som en sol över min bild och blev superglad, säger Henrik Radhe.

En som inte hade samma tur med autograf var Smaklösas frontman Pelle Sundberg. Han vågade först inte gå fram till bilen där Chuck Berry satt – sedan försökte bandkollegan Stefan Ene fixa en autograf åt honom.

Artikelbild

| Expressen skrev om när rocklegendaren fick en p-bot på Östercentrum.

– Men han blev bortmotad av Kneippbyns vakter, så för mig blev det inte någon autograf, säger Pelle Sundberg.

Senare på kvällen var Stefan Ene och Ulf Grönhagen ute i Visby. Då gick de till Änkan på Gutekällaren och fick höra att Chuck Berry varit där under kvällen.

– Först satt de på den stol som Chuck Berry nyss suttit på och sedan fick de höra att han var på Strand Hotell. Då gick de ned för att fixa en autograf och Ene fick autografen tillsammans med en liten gitarr som Chuck Berry gjorde bredvid sin signatur. Men min fru var höggravid, så vi hade åkt hem, säger Pelle Sundberg.

Anar jag en viss bitterhet över att Ene fick autograf och inte du?

– Det finns avundsjuka så att det räcker till. Men vad gör man, han var väl en av få som fick en autograf, säger Pelle Sundberg.

Han säger att Chuck Berry betytt väldigt mycket för honom personligen och för Smaklösa.

– För min del är Chuck Berry den största som funnits. Det hade heller inte funnits något Smaklösa utan honom, säger Pelle Sundberg.

Hur menar du?

– Vi har inspirerats av hans texter som handlar om olika vardagsgrejer. Det är inte bara hjärta och smärta, sedan är det rasande grann musik också, säger Pelle Sundberg.

Favoritlåten har han också klar för sig.

– Den som jag håller högst är Maybelline. Det handlar om en biljakt och Chuckens tjej har stuckit med en annan kille och till slut kör han i fatt honom, säger Pelle Sundberg.

Chuck Berry avled under lördagen och blev 90 år gammal.