Det är ungdomsgårdarna på Gotland, Fenix ungkulturhus och fältfritidsledarna som på tisdagen på höstlovet arrangerar ett så kallat zombierun. Ett zombierun är ett lopp där deltagarna blir jagade av zombies, men evenemanget är mer än bara det.

– Det kommer att vara två olika banor, först en som är lite som "Fångarna på fortet" där det är olika utmaningar och deltagarna måste hitta delar av en kod för att klara banan. Den andra banan är som en orienteringsbana där det handlar om att "överleva" och inte bli tagen av en zombie, säger Kim Hemström, ungkulturutvecklare på Fenix.

För att göra det hela så trovärdigt som möjligt har arrangörerna eftersökt omkring 50 statister som vill spela zombies. Och tvärt emot vad man trodde var det ingen konst att få ihop frivilliga, berättar Kim Hemström.

Artikelbild

– Jag blev överrumplad av vilket stort intresse det fanns. Statisterna tycker nog att det är roligt att få klä ut sig och skrämma andra. Deltagarna lockas av adrenalinpåslaget, och kanske också av att bli skrämda men under kontrollerade former.

Statisterna kommer att få hjälp med omvandlingen från vanlig dödlig människa till zombie. De kommer att bli sminkade, få håret fixat och passande kläder. För sminkningen står Sebastian Gårdhagen, som även jobbar med mask till vardags. Just nu förbereder han genom att tillverka sår i latex som ska pryda statisternas ansikten och kroppar.

– Ett bra tips är låta sminket berätta en historia och tänka ut innan vad den här människan har varit med om, annars är det lätt att det blir för mycket. Exempelvis om man tänker att karaktären har ramlat i en trappa och slagit i ansiktet och benen så kan man utgå från vilka skador det skulle ge, säger Sebastian Gårdhagen.

För den som vill göra en make over hemma, kanske till någon Halloweenfest, har Sebastian några tips:

Artikelbild

– Man behöver inte göra det så avancerat, det går att göra mycket med bara en färgpalett och bygga upp skuggor och ljusare och mörkare partier. Att göra en avancerad sminkning tar annars omkring fem timmar, berättar han.

Men det går även att använda fler material för att skapa sår som ser än mer trovärdiga ut:

– Då ska man köpa latexpasta och använda toalettpapper eller bomull för att bygga upp såret. Det är bra att ha en hårfön så torkar det snabbare. Sedan kan man använda en färgpalett eller teaterblod på det, säger Sebastian Gårdhagen.

Evenemanget med zombierun-banorna är på Klinteskolan tisdagen den 31 oktober, med start klockan 18.