Bara drygt ett år efter att Per Schlingmanns skönlitterära debut ”I maktens öga” gavs ut påbörjas inspelningarna av tv-serien.
– Det blir otroligt roligt. Det är som en dröm jag inte visste att jag hade, säger Per Schlingmann.
Det är Viaplay som gör en originalserie med titeln ”Den inre cirkeln”.
– Jag läste boken och blev stormförtjust. Äntligen får man göra något som utspelar sig i den här världen och som är trovärdigt, säger regissören Håkan Lindhe, som är på Gotland för att förbereda inspelningarna.
I historiens mittpunkt finns näringsministern David Ehrling, som spelas av Niklas Engdahl. Han kämpar för att få posten som partiledare och vid hans sida finns ständigt pressekreteraren Lena Nilsdotter, som spelas av Nanna Blondell. Hon smider planer för att David Ehrling ska kunna slå sin rival miljöministern Ann-Louise Hegel.
Samtidigt som kampen pågår, under några intensiva julidagar i Almedalen, bevakar hundratals journalister varje drag – och hoppas på minsta snedsteg.
Det är en värld som författaren Per Schlingmann känner till väl. Han har under flera år varit statssekreterare, partisekreterare och chefsstrateg för Moderaterna.
– Mitt perspektiv är när jag satt i ledning och man kommer till Almedalsveckan med statsministern. Det är 500 till 600 journalister som inte vill annat än att hitta något som avviker.
Per Schlingmann och Håkan Lindhé sitter i en soffa i Vinterträdgården på Wisby hotel. De talar om vinklar och hur rummet kan filmas. Det är en plats där både verkliga och fiktiva nyckelscener har utspelat sig.
Det var till exempel här som arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin höll pressträff när han meddelande sin avgång mitt under Almedalsveckan 2010.
Schlingmann var då partisekreterare. Han har, likt bokens huvudkaraktärer, suttit i krismöten på hotellet. Erfarenheter som han haft stor användning av i sitt skrivande.
– Man sitter i rum 308 och man är under stor press. Det kanske till och med sitter journalister här nere och väntar. Då är man inte lika polerad utan en människa som alla andra, som tvekar. Men man måste fatta beslut, säger han.
Även om handlingen i boken och den kommande tv-serien är påhittade vill både Per Schlingmann och Håkan Lindhé att så mycket som möjligt ska vara äkta.
Att spela in mitt under en fullspäckad Almedalsvecka ska förhoppningsvis förmedla den rätta känslan till tv-tittarna.
Den stora mängden människor och tv-kameror kommer inte att försvåra arbetet utan snarare göra det lättare, tror Håkan Lindhé. Det kommer inte ens att märkas att seriens näringsminister tar sig genom folkmyllret när scener ska spelas in, tror regissören.
– Jag försöker alltid att skapa någon slags autenticitet i alla grejer jag gör. Annars är det lätt att folk inte relaterar till det, säger Håkan Lindhé.
Viaplays programdirektör Fredrik Ljungberg beskriver serien som en mix av House of cards och Empire där politiken bakom den offentliga fasaden skildras.
När Per Schlingmann skrev boken ville han ge en bild av makten utöver den som syns i talarstolen och samtidigt visa hur medierna fungerar. Allmänheten är inte alltid så välbekanta med strateger och spin doctors. Den vanligaste reaktionen på boken är, enligt författaren: ”Är politiken verkligen så beräknande?”.
– Det finns en professionalisering av politiken som vi vet väldigt lite om, säger han.
När Håkan Lindhé skulle skapa ett tv-manus av boken var det viktigt att förstora bilden av karaktärernas relationer och ge dem en familjevärld.
– Det här med relationer är så att säga min hemmaplan. Det var bara att öppna kranen, säger han.
Men den politiska världen var ny för honom, dock något som han gärna tackade ”ja” till att arbeta med.
– När jag läste boken var det unikt att få en inblick i en värld som man annars inte har som lekman, säger han.
Per Schlingmann har en lång relation till Gotland. Familjen har nyligen bytt sommarhuset på Storsudret mot ett nybyggnadsprojekt på Furillen. Och i lägenheten i Visby sitter han och skriver.
I slutet på augusti kommer uppföljaren på ”I maktens öga”. Även om händelserna delvis kommer att utspela sig på Gotland så står en annan välkänd politisk plats i fokus, nämligen statsministerns rekreations- och tjänstebostad Harpsund, en herrgård i Sörmland.
– Boken tar vid någon vecka efter Almedalsveckan. Det är samma karaktärer som jag bygger vidare på, avslutar han.