Henning von Schulman är uppvuxen på Gotland i en körsjungande familj, men bor nu i Malmö med sin egen lilla familj och arbetar som operasångare i Danmarks huvudstad.

Från början skulle han bli kemist men mitt i studierna vid Uppsala universitet kände han att det inte var hans grej. Efter ett gott råd från en sångpedagog blev det istället olika musikutbildningar med examen vid Operaakademiet i Köpenhamn.

Som bas är han efterfrågad och senast i november gjorde han stor succé på Malmöoperans premiär av Figaros bröllop, då han med extremt kort varsel hoppade in i huvudrollen då den ordinarie sångare blev sjuk.

Henning von Schulman är anställd vid Kungliga Operan i Köpenhamn och nästa vecka börjar repetitionerna till en Macbeth-produktion med premiär i mitten av mars.

Men innan dess, närmare exakt söndag 19 februari, ska han åter igen uppträde med sina gamla musikvänner i Visby, där han tillsammans med manskören Nio sångare, NS, och Gotlands balalajkaorkester har en konsert.

– Det är ganska unikt. Jag var med i den här orkestern och i kören när jag bodde på Gotland och som solist tänkte jag att vi måste ha en konsert ihop.

Han tänker efter en stund när han får frågan om hur han skulle beskriva balalajkamusik för den som inte är insatt, men svarar sedan:

– Att förklara det för en som inte har hört balalajka, är som att försöka beskriva hur en banan smakar. Man måste gå och lyssna.

Konserten ges i Wisbygymnasiets aula, den håller på i cirka en och en halv timme och som mest kommer det vara ett 60-tal personer på scenen.

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.