Det är för åttonde gången i ordningen som den årliga mässan anordnas.

– Mässan har växt för varje år, i år slår vi nytt rekord med 165 skinn från 20 olika producenter som ställs ut, säger Skinnriket Gotlands ordförande Kjell Nilsson.

Lammskinnen är med och tävlar i olika klasser beroende på färg och storlek. I den största klassen, som avser grå plädskinn, fanns 48 skinn utställda.

Artikelbild

| Det perfekta skinnet från Nobells lammgård i Gammelgarn.

Det råder inget tvivel om att de gotländska skinnen står sig väldigt väl i konkurrensen från resten av landet.

– Gotland har tagit hem många SM-vinster de senaste åren. Bland annat har de vinnande skinnen för grå päls varit gotländska de senaste fyra åren.

De gotländska skinnens renommé återspeglas även i efterfrågan.

– Lammskinnen har gått från att vara trendiga till att vara tidlösa. På hösten finns knappt en handlare som inte har helt tomt i förråden, då har hela ön dammsugits på skinn. Ska man köpa lammskinn så gör man det bäst i juni, innan det börjar bli utplockat.

Artikelbild

| Kjell Nilsson, ordförande Skinnriket.

Mässans stora vinnare blev Nobell lammgård i Gammelgarn, ägd av Marianne och Lars Nobell. Att de vann är föga förvånande i sammanhanget.

– De har stått som vinnare för årets besättning i sex av åtta år, säger Kjell Nilsson.

Artikelbild

| Basil Kardasis.

Årets besättning, där den sammanlagda poängen för producentens olika skinn slås ihop, vann Nobell i år med imponerande 86 poäng av 90 möjliga. Dessutom lyckades ett av deras skinn få maximala 56 poäng.

– Det har aldrig hänt förut, konstaterar Kjell Nilsson.

Artikelbild

Vid bedömningen tittar domarna på kriterier såsom exempelvis färg, lock, pälskvalité, glans och form.

På plats under söndagen fanns den internationella lammskinnsexperten Basil Kardasis på plats. Han är lyrisk över de gotländska skinnen.

– De är unika. Det som framför allt attraherar med Gotlandsskinn är glansen, sättet de lyser på i ljuset gör mig hänförd. Det är vad jag påtalar runt om i världen när gotländska skinn kommer på tal, säger Basil Kardasis.

Han har tidigare jobbat med designers som exempelvis Michael Kors och Versace.

– För de som är inom industrin har gotländska skinnen högt anseende. Dock går det inte att jämföra skinn hur som helst, då de från exempelvis Toscana är unika på ett annat sätt.

Under söndagen höll han en föreläsning på temat "från spill till guld".

– Det finns alldeles för mycket spill inom industrin och det smärtar mig. Allt är användbart, säger Basil Kardasis.

Jonas Bäckström