– Pugh har lovat att sjunga några låtar i kyrkan och det är vi ju väldigt glada för, berättar en av initiativtagarna, Leif Wictorén i Lokrume.

Den mångåriga traditionen "Österlen lyser" har spridit sig till Gotland. Det var förra året som Lokrumeborna för första gången gick man ur huse för att skapa stämning i höstmörkret.

– Det blev väldigt uppslupet och glatt, folk åkte runt och hade det verkligen kul. Det är flera som frågat om vi ska anordna det igen, och det kan man ju inte tacka nej till. Jag tror att det kan ta sig ordentligt i år, berättar Leif Wictorén entusiastiskt.

”Lokrume lyser” börjar när dagen övergår till kväll, klockan 15:30 på Alla helgons dag den 4 november, och det är bara fantasin som sätter gränser för vad Lokrumeborna kommer att hitta på denna kväll.

– Det kommer precis som i fjol att starta med ett stort kaffikalas i bygdegården, något som blev väldigt populärt förra året.

I bygdegården kan man även hämta en karta över socknens evenemang och köpa röstsedlar för att rösta på den finaste ljussättningen. De som röstar har dessutom chans att vinna fina priser, tillsammans med de som smyckar sina trädgårdar.

– När det blivit riktigt mörkt, omkring klockan 17:00, kommer flera sockenbor att tända sina trädgårdar och hus för att skapa stämning och sprida ljus under allhelgonahelgen, berättar Leif Wictorén.

Dessutom kommer sockenborna bjuda in till en mängd aktiviteter som loppmarknader, hantverksförsäljning, öppna gårdsbutiker och mycket mer.

Senast klockan 20:00 skall röstsedlar lämnas i bygdegården där prisutdelning sker till bästa ljussättning samt utlottning bland alla som röstar. Tomten och tomtemor finns på plats i bygdegården där man också kan köpa mat och kaffe.

Kvällen avslutas sedan med en "minikonsert" i Lokrume kyrka där bland annat Pugh Rogefeldt kommer att uppträda.

Leif Wictorén har en förhoppning att evenemanget i Lokrume ska sprida sig över ön, så att besökare kan åka från socken till socken för att se olika ljusarrangemang.

Leif pendlar mellan Lokrume och Blekinge där han arbetar som länsturismchef. Hemma i Lokrume sitter han med i sockenutvecklingsgruppen.

Tillsammans med Eva Nypelius och Malin Wiginder har han utvecklat evenemanget "Lokrume lyser", och de hoppas nu att så många som möjligt tar tillfället i akt och kommer till Lokrume.

– Nu gäller det att vi får spridning på det här. Förra året kom det till och med folk som var på semester på Gotland.

Leif har bott i Lokrume i dryga sex år och är imponerad över det djupa engagemang som finns på hemmaplan.

– Jag har aldrig bott på landet förut, men så mycket som vi har för oss i Lokrume, det har jag aldrig varit med om, det finns inte något liknande i stan. Jag är verkligen djupt imponerad.