I snart två decennier har Gotlandsrevyn roat den gotländska publiken. Efter att skaparen Roland Olsson samt Pilla Olin, Gusti Larsson och Evert Jansson, som alla varit med från starten, valt att lämna har det istället blivit Patrick "Palten" Jonsson som tagit över manusskrivandet.

– Jag har alltid varit bredvid Roland förut och gjort några egna nummer hit och dit varje år, säger han.

För att fylla tomrummet efter ursprungsensemblen har Mari Winarve, välkänd radioröst och en del av Ronerevyn, samt Niklas Sojde, musiker från bland annat The Dean Martin Experience och en del av det gotländska laget i "Körslaget", rekryterats.

Artikelbild

| Musiker. Niklas Sojde tar plats på Rondos scen tillsammans med det övriga gänget i Gotlandsrevyn.

Trots att flera har slutat så kommer den trogna revypubliken att känna igen flera ansikten och röster på scen – Janne Henriksson, Bengt-Åke Rundqvist, Anna Jankert och Julia Westberg är några av de som har varit med förr.

En av de lite mer opålitliga scenpersonligheterna är mopsen Wilma, som dyker upp beroende på humör.

– Hon är alltid bakom scenen. Ibland tänker hon: ”I dag skulle jag vilja vara med lite” och då kan det passa bra. Men hon har inget krav på sig att hon måste in och vara rolig. Jag får inte bli någon djurplågare, säger Palten Jonsson, som är Wilmas husse, och tillägger:

– Det är henne folk frågar mest om, de frågar inte om jag ska vara med utan om hunden ska det. Det är lite taskigt.

Artikelbild

| Revyskådis. Mari Winarve, som är en välkänd röst i Radio Gotland, har tidigare setts i Ronerevyn. Nu blir hon en del av Gotlandsrevyn.

Med "Palten" Jonsson som manusförfattare och regissör kan man misstänka att Gotlandsrevyn tar ett steg närmare satiren.

– Jag har lite mer sjuk humor och är lite galen, säger han när han jämför sig med Roland Olsson.

Artikelbild

| På scen. Patrick "Palten" Jonsson på scen under fjolårets uppsättning "Vattnet har gått".

Men revyfadern finns med på ett litet hörn även i 2018 års uppsättning.

– Det går inte att slå Roland på sångtexter. Han skriver fantastiska texter, så jag har faktiskt lurat av honom en i år, säger han.

Artikelbild

Årets uppsättning, som har premiär den 5 januari, har fått namnet "Knallhattar och frostslips". Ordet frostslips är ett uttryck som beskriver det märke som äpplen kan få efter att ha utsatts för frost. Det är självklart en referens till den kalla våren då stora delar av fruktskörden på Gotland förstördes.

Det är just det som Gotlandsrevyn handlar om, att med humor lyfta det gångna året. Och någon brist på uppslag verkar det inte vara i år – heller.

"Palten" Jonsson räknar upp aktuella händelser som jätteaffären när Payex såldes, kriget i samband med Aurora och sommarens kanske mest spridda nyhet.

– Det verkar tydligen vara hur svårt som helst att stoppa 50 stycken nazistgrabbar som står i Almedalen. Man kan stoppa Ryssland från att lägga rör i hamnen, världens näst största supermakt, men inte femtio grabbar som inte är alltför snälla, säger han.

Revyämnena handlar dock mycket om olika gubbar, säger "Palten" Jonsson, som efterlyser en större jämställdhet. Det borde inte vara alltför svårt, tycker han, med tre kvinnor i det politiska styret och räknar upp regionråden Meit Fohlin (S), Isabel Enström (MP) och Brittis Benzler (V).

– De tre jobbar ihop, men nu får de bara se till att göra bort sig lite. Det tråkiga är att det är mest grabbar som gör bort sig, säger "Palten" Jonsson.