– Jag minns när jag själv kom hit som besökare för 20 år sedan, klev av båten och gick Strandgatan fram på kvällen. Det var en fullständigt magisk upplevelse, jag kände att det här, det kommer jag aldrig att släppa, berättar Björn Sundberg, som numera är verksamhetschef för Medeltidsveckan.
Även om veckan börjar bli medelålders, så pågår ett ständigt utvecklingsarbete. Den senaste mätningen 2014 visade att Medeltidsveckan lockar 40 000 besökare från hela världen och programpunkterna ökar för varje år, som i år är drygt 500.
– Vi har en jättebredd på programmet, det är en form av ständig förändring och utveckling. Man kommer definitivt att känna igen sig, men det finns också en massa nytt att uppleva.
Bland årets nyheter nämner Björn Sundberg bland annat jubileet med den schweiziska gruppen Koenix, som firar tio år på Medeltidsveckan. Han berättar att de kommer att ge en storslagen konsert på tisdagen tillsammans med gästartister, där de ska sammanfatta sina tio år i en föreställning som heter ”Minnen”.
– Det blir veckans kanske största föreställning, tillsammans med tornerspelen. De har ju gjort några enormt högkvalitativa föreställningar genom åren, och att få se det här ska bli väldigt spännande.
– Ett annat roligt evenemang är att klassikern Nordman kommer och uppträder i S:t Nicolai ruin, det blir nog en riktig höjdare, fortsätter Björn Sundberg.
Bland årets musikhändelser kan även nämnas det ryska medeltidsbandet Idisi, som kommer att uppträda både i Sankta Karins ruin, och på några krogar i Visby.
– Om man tar ett band inom medeltidsgenren som är ”up-and-coming”, så ligger de otroligt bra till. De har ett starkt visuellt koncept med en scenkonst som ger ett väldigt suggestivt intryck. Om man vill få en försmak av medeltidens storstjärnor inom några år, ska man absolut se dem.
Det fullständiga programmet som du hittar på Medeltidsveckans egen hemsida är digert.
Den medeltida marknaden, med ett stort utbud av varor, pågår varje dag på marknadsplatsen på Paviljongsplan. Här bjuds det på spontana uppträdanden och underhållning från scenen. Tornerspelen på Strandgärdet, med flera spännande tävlingar där Sveriges bästa riddare gör upp om segern, är en riktig publikmagnet. Vill du kika på hur man lever medeltid på riktigt, kan du besöka tältbyn vid Galgberget.
– Om man verkligen vill leva medeltid ”twentyfour-seven”, är det där man ska vara, berättar Björn Sundberg.
Medeltidsveckan pågår som alltid, från söndag till söndag, under vecka 32.
– Under invigningsdagen marscherar en stor medeltidsparad från Södertorg till Kruttornet, det är ett verkligt skådespel. På kvällen uppträder mer eller mindre alla artister på strandscenen vid Kruttornet, med en frivillig entré.
Årets Medeltidsvecka har ett ordentligt utbud av barnaktiviteter, en följd av att antalet barnfamiljer som besöker veckan ökar.
– Något som har blivit en succé är de smideskurser som smeden Niko Caspers anordnar på Kapitelhusgården för barn.
På den folkbildande festivalen kan barn även få testa på att gjuta i brons, delta i ett teaterkollo, tillverka en egen mask i papier maché och prova på bågskytte. Sagoberättaren Jean-Pierre Salkvist firar dessutom tio år på Medeltidsveckan och erbjuder sagoföreställningar i S:t Pers ruin, där han för de muntliga traditionerna från medeltiden vidare.
– Det finns hur mycket som helst för barn, berättar Björn Sundberg entusiastiskt.
Det är inte bara den medeltida staden Visby som byter om till medeltida skrud. Även landsbygden erbjuder en mängd aktiviteter ibland annat Mästerby, med en guidad visning av slagfältet från 1361, och en medeltida marknad. På Bungemuseet är veckans tema smide, där gårdens egen smed visar hur hantverket går till.
Söndagen den 11 augusti avslutas veckan med en stor avslutningsfest nere på marknadsområdet.
– Det brukar vara väldigt lättsamt och mysigt, då vi vill suga ur de sista dropparna medeltid.
Varför tycker du att man ska besöka Medeltidsveckan?
– För att det är ett fullständigt unikt evenemang som du inte hittar någon annan stans i Norden som helhet. Den genuina upplevelsen som du får av Gotland och Visby, klätt i en medeltidsskrud med alla härliga människor, det är något man blir kär i, säger Björn Sundberg, med ett stort leende.