Utställningen slog upp dörrarna nu i lördags och pågår fram till söndag. Det är fjärde gången utställningen hålls på Fenomenalen under höstlovet.

– Vi hade legolov innan det blev läslov, säger Lisa Berg från Fenomenalen och skrattar.

Utställningen är gjord av den gotländska grenen av riksföreningen Swebrick i samarbete med Fenomenalen. Martin Nordesjö och Albin Ahlin, två av ett drygt dussin gotländska representanter från Swebrick fanns på plats under onsdagen.

Artikelbild

| Justering. Martin Nordesjö fixar till sin egenskapade musikstudio.

Under öppningsdagen var intresset något svalt. Enligt Lisa berg berodde det dels på det dåliga vädret och dels på att GGN pågick samtidigt. När höstlovet började på riktigt under måndagen var dock över 200 personer på plats för att bland annat titta på den två kvadratmeter stora kartan över Gotland.

– Utställningen lockar både stora som små, det är speciellt häftigt att se hur barn och vuxna står och pratar om den stora kartan, säger Lisa Berg.

Kartan vann tidigare i år utmärkelsen "bästa community build på tema" under Swebricks stora sammankomst på flygvapenmuseet i Linköping. Temat var, inte helt opassande till lokalen, flygplan. Temat innebar vissa ändringar av kartan. Det länge förvunna DC-3 planet och Pippis luftballong över Visby innerstad är bara några av de nya tilläggen på kartan.

Framtiden för kartan är fortfarande oviss. I två år har den varit med på Fenomenalens utställning.

Artikelbild

Sankta Maria. En stor replika av Visby Domkyrka står uppställd i Fenomenalens foajé.

–Vi vill ju helst att någon skall ta hand om kartan. Att den ska stå på exempelvis turistbyrån, säger Martin Nordesjö.

På kartan finns många små detaljer, bland annat skördetröskor. När Hemse skulle få sitt karaktäristiska tillägg på kartan var planen att sätta en likadan skördetröska som på norra gotland. En grön och gul.

Artikelbild

Utmaning. Lina Hult utmanade sin mamma Carin i att bygga lego snabbt.

– Då var det någon som berättade för mig att i Hemse kördes det minsann inte John Deere, så vi fick bygga en ny, säger Martin Nordesjö och skrattar.

Förutom Gotlandskartan så finns det andra byggen som representerar Gotland. En stor modell av Visby Domkyrka står uppställd i foajén och på en hylla i utställningslokalen finns en annan gotländsk kändis, nämligen Bysen.

Artikelbild

Allt i utställningen är dock inte enbart fokuserat på Gotland. I ett eget rum på utställningen finns byggen med temat Star Wars. Du kan bland annat se imperiets bunker på Endor och en mängd olika rymdskepp och stormtroopers.