Storsudrets nyheter var först med att berätta om köttfärssåstävlingen, som ägde rum i Vamlingbo bygdegård på söndagen. Eldsjälen Martina Jakobsson från Hamra var den som arrangerade tävlingen, som lockade cirka 80 besökare.

– Sockenföreningen bad mig i höstas att dra ihop något som kunde locka folk och då kom jag på idén om en matlagningstävling i köttfärssås. Ingen köttfärssås är ju den andra lik, och för mig var det också viktigt att det här inte skulle bli någon pekpinnetävling, utan att det skulle handla om vardagsmat där alla kunde delta.

Till vardags jobbar Martina Jakobsson i köket på Pensionat Holmhällar och har även en egen foodtruck hemma i trädgården som hon öppnar ibland.

Artikelbild

| 15 köttfärssåser fanns det bland de tävlande.

– Redan på 90-talet hade vi matlagningstävlingar i Vamlingbo, då tävlade man bland annat i Janssons frestelse, berättar Martina Jakobsson.

Då och då arrangeras sockenlunch i Vamlingbo, och på söndagen fylldes bygdegården samtidigt med kastruller och tallrikar inför köttfärssåstävlingen.

Det blev till slut 15 tävlingsbidrag, från både killar och tjejer i alla åldrar. De cirka 80 personer som kommit till bygdegården fick provsmaka alla 15 bidrag och efteråt lägga en röst på den sås som de tyckte smakade allra bäst.

Vinnare blev Rune Fröling från Vamlingbo, som kammade hem 16 av de 80 rösterna.

Artikelbild

| Runt 80 personer hade kommit till köttfärssåstävlingen i Vamlingbo bygdegård.

Vad var hemligheten med din köttfärssås?

– Jag hittade ett recept på nätet som hade vunnit en tävling tidigare, och så modifierade jag det på mitt eget sätt. Det var med bland annat salsiccia och kantareller, sen la jag till chilifrukter och spiskummin, och lät såsen koka i drygt tre timmar.

Artikelbild

| Vinnaren Rune Fröling, här tillsammans med Martina Jakobsson som anordnade tävlingen.

Han vet dock inte om såsen gick hem hos alla i Vamlingbo.

– Som jag förstod det fick jag 16 av 80 röster, så det kan ju också betyda att det var många av de röstande som inte alls tyckte om den, säger Rune Fröling med ett skratt.

Här hittar ni receptet som Rune utgick från.